Hoe is het nu met de nog altijd groeiende groentetrend?

Dat het goed gaat met de groentekeuken is geen nieuws meer. Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees, een mooi moment om te kijken hoe het met de onstuitbare plant based trend staat.

 

 

Kwaliteit loont

Versheid is misschien wel de belangrijkste pilaar van de hele plant based beweging. Verse producten - het liefst lokaal en in het seizoen - zorgen voor zo veel smaak dat mensen vlees en vis al snel niet meer missen. En het is ook nog eens gezond. Dat laatste is nu wetenschappelijk onderschreven. Uit een recente publicatie in The Journal of the American Medical Association blijkt dat mensen die veel verse groenten eten, en de nog altijd alom aanwezige processed foods zo veel mogelijk vermijden sneller afvallen dan mensen die dat niet doen. Niet heel verwonderlijk, maar nu dus bewezen.

 

Vleesvervangers

Snacktempel FEBO lanceert ter ere van de week zonder vlees de VEBO. Aan de Ferdinand Bolstraat (naamgever van FEBO) in Amsterdam maakt het rood plaats voor groen, en kunnen klanten een nieuwe vegetarische grillburger proberen.

 

 

In het hogere segment is de vegetarische foie gras van Greenway nog altijd het ultieme vegetarische luxeproduct. De creatie van Paul Florizoone is duurder dan het product waarop het geïnspireerd is, en laat zien dat op elk gebied druk gewerkt wordt aan het vervangen van vlees.

 

Foto: Ming Chao

In de dranken

De zogenaamde botanicals, gemaakt van groenten en kruiden, hebben hun weg gevonden naar de drankenwereld. Lowlander Beer is nu bijvoorbeeld bezig met een lijn van Lowlander Botanical Blends, een serie dranken gebaseerd op botanisch bier, thee, en botanicals. Het is dus niet alleen de botanische gastronomie - van bijvoorbeeld Emile van der Staak van de Nieuwe Winkel - die aan terrein aan het winnen is. Ook het botanisch brouwen gaat vol goede moed de toekomst tegemoet.

 

Foto: Ming Chao