Na twintig maanden was de achtste editie van Gastvrij Rotterdam eindelijk weer de eerste grote live beurs voor professionals in de wereld van food. We zagen vele innovaties, trends en vooral heel veel blije gezichten, omdat we elkaar eindelijk weer eens konden ontmoeten. Vooral op het drukbezochte Vegan Taste Lab was veel te zien en te proeven. Zes foodconcepten die we er tegenkwamen en waar we erg enthousiast van werden.

Aubergine shoarma

Een smakelijke aubergine shoarma, vers afgesneden van het roterende spit. Dunne reepjes aubergine, geroosterd en op smaak gebracht met olie en smaakmakers. Een vernieuwing op het gebied van vegan vleesvervangers en op steeds meer plekken te koop in kant-en-klare sous vide zakken. De makers zijn Purple Pride, een telersvereniging van Nederlandse telers en het grootste auberginemerk van Noordwest-Europa.

Vegan visboer

Eet vis met een schoon geweten en een happy & healthy hart. Plantaardige visvervangers zijn een groeimarkt. De Vegan Visboer (uit Urk) maakt visvervangers zonder microplastics en chemicaliën. De basis is rijst aangevuld met smaakmakers zoals viskruidenmelanges. Denk aan vegan ‘garnalen’, ‘vissticks’ en ‘visfriet’. Een duurzaam, plantaardig én visvriendelijk alternatief, waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten, zo is de belofte.

Cas & Kas Bitterballen en Croquetten

Aan vleesvervangende bitterballen, burgers en kroketten geen gebrek op Gastvrij Rotterdam. Zeewier, paddenstoelen, jackfruit, hybride meat-you-half way-concepten, noem maar op. Is er nog plek op deze overvolle vleesvervangersmarkt? De vrienden Cas & Kas denken van wel. Onlangs zijn ze van start gegaan en hun bitterballen worden nu al veel gezien in de Rotterdamse horeca: 100% vegan en vrij van soja én van palmolie. Maximale smaak en minimale voetafdruk, zo is het idee. Een waardevolle nieuwe aanbieder van vegan borrelsnacks, zo concluderen wij na een uitgebreide proeverij. 

The Mayo Sisters

Een goede bekende in veganland. De sisters timmeren al enkele jaren aan de weg met hun vegan mayo’s. 100% plantaardig en suikervrij, gemaakt met pure natuurlijke ingrediënten. Ook glutenvrij en lactosevrij en zonder kleur- en smaakstoffen. Inmiddels zwerven de sisters uit naar het buitenland. Met verkooppunten in België en sinds kort zelfs verkrijgbaar in het Midden-Oosten, Rusland, China en Thailand.

Rootzz

Vleesvervangers die voor meer dan 50 procent bestaan uit jackfruit. Vegetarische balletjes, burgers en in losse stukjes. Voor op een broodje tijdens de lunch tot een Aziatische wokschotel in de avond. Jackfruit heeft van nature de structuur van  draadjesvlees, wat jackfruit een echte meat-like bite geeft. A fruit voor meatlovers zoals we al eens eerder schreven.

Vegan kaviaar

Foodondernemer Anne Kuperus haalde ruim tien jaar geleden als eerste zwarte knoflook naar Nederland. Een Zuid-Koreaans product met een nieuwe smaak en zonder knoflookgeur, waarover hij een artikel las in de New York Times. Zijn zwarte knoflook is inmiddels te krijgen in (sterren)restaurants, delicatessenwinkels en supermarkten in binnen-en buitenland. Zijn nieuwste boreling noemt hij: vegan Kaviaar. Kleine parels van knoflook, met een bite.