Vegan Masters, Rozey en Vegan Junk Food Bar. Het zijn relatief nieuwe plantaardige formulenamen in ons land. Maar ken je FLFL al? FLFL, dat staat voor falafel. “The home of fresh falafel” heeft inmiddels vijf vegavestigingen.

Het ontstaan van FLFL is een mooi verhaal. Het begint in Groningen bij twee jongens en een bakfiets met een frituur en een saladebarretje. Jaren geleden staan ze voor het eerst twee keer per week met hun ‘frituurfiets' op de Vismarkt in de stad om falafel te verkopen. Ter plekke gaan de balletjes met kikkererwten, falafel dus, in het vet op de bakfiets.

In de Martinistad worden dertigers Jesse Huisman en Daan Jochemsen, die hun inspiratie opdeden in Tel Aviv, wel de falafelgoeroes genoemd. Begin 2018 opent het duo in de Groningse binnnenstad een eerste eigen vaste ‘falafel-toko’. Ruim vier jaar later zijn er in Groningen twee FLFL-outlets te vinden, naast vestigingen in Haarlem, Utrecht en Arnhem. In  die laatste stad is FLFL nog maar zeer recent uit de startblokken gekomen.

GEEN KEUZESTRESS

Van keuzestress kan geen sprake zijn. Het menu is lekker overzichtelijk. FLFL-wraps zijn er in twee varianten: normaal en groot. De wraps bevatten huisgemaakte falafelballetjes met verse groenten en saus naar keuze. Denk daarbij aan sausvariaties als mangochutney met tahini en koriander-peterseliesaus. Voor glutenvrije wraps wordt een meerprijs gevraagd. Porties falafelballetjes zijn ook los te bestellen onder de noemer ‘Just Balls’. Verder is er de FLFL-salade: “more hummus, more salad, more falafel and our homemade sauces and dressing”. Daarnaast verkoopt FLFL dranken.

Nee, ingewikkeld is het allemaal niet.

BACK TO TEL AVIV?

Vers, gezond en betaalbaar eten serveren aan zoveel mogelijk mensen. Dat is de missie van FLFL. “Met elke nieuwe vestiging verbeteren er kleine dingen in ons proces en aan de look en feel van onze shops,” schrijven Jesse en Daan in hun webstory. “We houden vast aan onze waarden bij elke stap die wij zetten. Wat ons einddoel is? Alleen de tijd kent het antwoord. Wat als elke stad in Nederland een FLFL heeft? Misschien gaan we dan op een goede dag wel terug naar Tel Aviv om een beetje terug te geven van wat we genomen hebben.”

Vorig jaar is FLFL voor de tweede keer op rij door de klanten van Thuisbezorgd.nl uitgeroepen tot ‘het beste Veggie Restaurant van Nederland’.