"Het is nu verstandiger om personeel even thuis te laten zitten dan om in de bezorgmarkt te stappen."

Martijn Jansen is CEO van De Beren bezorgrestaurants. De succesvolle Beren keten telt 44 eetcafés en 24 bezorgrestaurants. Wij spraken Martijn over wat de corona-crisis voor het bedrijf betekent en hoe hij aankijkt tegen de opkomende delivery markt. 

Hoe is de situatie bij jullie?

"Al onze eetcafés zijn gesloten. De bezorgservice loopt gelukkig wel gewoon door. Ik ben opgelucht dat de bezorgrestaurants nog wel open zijn."

Zie je het aantal bezorgingen toenemen nu de horeca gesloten is?

"Nee, dat hadden we wel verwacht, maar dat is niet echt zo. Je ziet dat mensen een soort paniekreactie krijgen en vluchten naar de supermarkt. Alle voorraadkasten in heel het land zitten overvol. Maar ik verwacht wel dat de omslag nog gaat komen naarmate dit langer gaat duren. Al zijn er nu natuurlijk wel veel meer ondernemers die hetzelfde gaan proberen."

"Mensen rennen in een pankiekreactie naar de supermarkt."

Hoe vind jij het als bezorgexpert dat anderen zich nu ook in die markt gaan begeven?

"Ik snap ze wel! Liever strijdend ten onder dan helemaal niets doen. Maar niet alle restaurateurs realiseren zich wat voor specialisme er bij bezorging komt kijken. Ik wil mezelf niet neerzetten als de slimme bezorgman, maar het is echt een vak apart. Wij hebben voor de eetcafés en voor de bezorgrestaurants verschillende menukaarten. Daar hebben we heel hard over nagedacht. Een tournedos of een driegangenmenu bezorgen, dat doen wij bewust niet. Ik zie nu bijvoorbeeld restaurants carpaccio’s bezorgen voor zeven euro, zonder bezorgkosten. Dan denk ik: hoe ga je dat doen? Daar kun je, in mijn ogen, echt helemaal niets aan verdienen."

"Niet alle restaurants realiseren zich wat voor specialisme er bij bezorging komt kijken."

Wat zou je deze ondernemers dan adviseren?

"Ik zeg dit niet om mijn eigen markt af te bakenen, want uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje en kampen we met dezelfde problemen. Het belangrijkste is dat we hier met z’n allen op een gezonde manier uitkomen, daar helpt de overheid nu ook aan mee. Bijvoorbeeld met de arbeidstijdverkorting. Maar op het moment dat jij je dure chef in zet om relatief goedkope bezorgmaaltijden te laten maken en je krijgt niet heel veel orders binnen, dan komt dat je duur te staan. Dan is het denk ik verstandiger om je personeel toch even thuis te laten zitten."

Vrees je voor de toekomst van De Beren?

"Als het blijft gaan zoals het nu gaat, dan komen we hier doorheen. De omzet in de eetcafés valt weg maar met de bezorgrestaurants kunnen we een deel opvangen. Maar stel je voor dat bezorgen straks ook niet meer mag, dan gaat het heel spannend worden. Dan is er geen B plan meer.

En toch, ondanks deze ellendige periode voor ons bedrijf vrees ik nu het meeste voor mijn ouders, en mijn oma, van dik in de negentig. Je kan je hele bedrijf kwijt zijn, maar als je je familie kwijt bent, dan ben je nog veel armer. "