Van alle nieuwe restaurantformules in ons land, heeft het leeuwendeel een Nederlandse origine. Heeft het te maken met de oplopende rentes dat buitenlandse eetconcepten momenteel nauwelijks hun geluk in ons land beproeven? Toch zijn er wel buitenlandse formules die zich aanbieden en op zoek zijn naar Nederlandse franchisenemers. Food Inspiration zet ze op een rijtje. 

De grootste drie buitenlandse restaurantformules, en dus de meest succesvolle, hebben alle in ons land al een lange staat van dienst en een Amerikaanse origine. McDonald’s (present sinds 1971), Domino’s Pizza (1989) en Subway (2000) hebben opgeteld samen nu 770 locaties in Nederland.

Amerikaanse invasie

Met de herlancering van Dunkin’ Donuts en TGI Fridays alsmede het Nederlandse debuut van Five Guys, Wayback Burgers, Baskin Robbins en Taco Bell was in de jaren 2017-2018 sprake van een nieuwe, maar korte Amerikaanse invasie.

De laatste jaren is het echter stil van Amerikaanse zijde. Ongetwijfeld veroorzaakt door de grilligheid van de economische terughoudendheid. De terugtrekking van Amerikaanse ketens uit Rusland en de oorlog in Oekraïne, heeft veel restaurantmerken kopschuw gemaakt voor nieuwe avonturen in Europa.

Nieuw uit andere landen

Het wil niet zeggen dat zich helemaal geen buitenlandse concepten meer melden op de Nederlandse markt. Tussen het enorme aanbod van nieuwe franchise- en filiaalformules uit eigen land, valt vooral op dat kleine partijen uit andere landen dan de VS hier kortgeleden debuteerden. Denk aan recente nieuwkomers als Copperbranche (vega fastfood uit Canada), ghostkitchens van Casper uit België (nu present in vier steden), sapketen Joe & The Juice uit Denemarken, Chicking uit Dubai, de Britse formule Chitir Chicken en bubble- en cheese-teaconcept Möge Tee.

Sushi uit Duitsland

Zijn er verder nog buitenlandse concepten die hun oog laten vallen op de Nederlandse markt? Een check van de formules op Franchise Plus vertelt in elk geval dit: Sushi Palace zoekt franchisers in ons land. Opgericht in 2015, heeft de Duitse bezorg- en afhaalformule enkele tientallen outlets bij onze oosterburen. Nederland kent echter zelf al de nodige sushibezorgformules met vele tientallen vestigingen. De vraag is langzamerhand of de markt niet al verzadigd is.

Café met suikervrij ijs

Yolé wil ook naar Nederland. Het bedrijf uit Singapore werft zowel internationale verkopers van zijn suikervrije ijsproducten als franchisenemers voor het kleurrijke concept Yolé Café. Het ijs van Yolé wordt gemaakt in Spanje. De ijscafés zijn te vinden in onder meer Singapore (23 vestigingen), Taiwan, Cambodja, Portugal, Indonesië en het Verenigd Koninkrijk.

Zweeds sportcafé

Sportsbarconcept O’Learys heeft 50 vestigingen in thuisland Zweden, waarvan er alleen al in Stockholm 12 te vinden zijn. O’Learys wil in ons land ook graag voet aan de grond krijgen. Dankzij een samenwerking met ontwikkelaar Westfield is een vestiging in Mall of the Netherlands in Leidschendam inmiddels een feit. In hoeverre nu ook stand-alone vestigingen in ons land hun de deuren zullen openen, is niet bekend. Wel bekend is dit: René Bogaart en Big Horeca hielpen O’Learys uit de startblokken in Leidschendams enorme kooppaleis, maar staakten eind vorig jaar de samenwerking met de Zweden.

Traditieburger uit USA

Daarnaast zoeken twee Amerikaanse concepten franchisenemers in Nederland. Dat zijn de kleine koffieformule Greenberry’s Coffee Company anno 1992 en Steak ‘n Shake. Steak ‘n Shake (burgers en milkshakes dus) heeft, net als McDonald’s, zijn thuisbasis in Illinois. De formule met 380 vestigingen bereidt al sinds 1934 hamburgers voor het oog van de klant. 1934, dat was de tijd dat hamburgers nog gewoon hamburger steak of kortweg steak werden genoemd.