Na twee jaar dicht te zijn geweest, openen nachtclubs 12 februari op eigen initiatief de deuren. Nederlandse clubs willen aandacht voor het belang van het nachtleven en voeren daarom campagne onder de naam 'De Nacht Staat Op’. Food Inspiration sprak Bas Louwers, eigenaar van club Bitterzoet in Amsterdam.

“We zijn al twee jaar gedwongen gesloten en inmiddels lijkt het bijna alsof we als sector onzichtbaar zijn geworden, of zelfs niet meer bestaan. Het belang van sociale interactie in het nachtleven wordt zwaar onderschat. Ik denk dat mensen staan te popelen om weer te dansen, nieuwe mensen te ontmoeten en je niet steeds te begeven in dezelfde kringen.”

De Nacht Staat Op is een landelijk initiatief om toekomst van het nachtleven weer op de politieke agenda te zetten. Het initiatief is gestart door Nachtbelang en OAC (Overleg Amsterdamse Clubs) en wordt ondersteund door bijna alle landelijke nachtclubs. De campagne is bedacht door reclamebureau Natwerk.

De nacht wordt vergeten

Het gemis van het nachtleven wordt steeds groter en de impact wordt zwaar onderschat, zo stelt ook de organisatie in een persbericht. Met de campagne vragen de initiatiefnemers aandacht voor cultuur, identiteit en sociaal contact. De Nacht Staat Op is ook een protest tegen eenzaamheid, vervreemding en onveilige feesten.

Volgens de clubeigenaren moet het nachtleven serieuzer genomen worden. “Nu de culturele sector weer opengaat, met overdag musea en ’s avonds restaurants, is er één essentieel dagdeel dat compleet buitenspel wordt gezet”, stelt ook Pieter de Kroon van Chicago Social Club aan het Amsterdamse Leidseplein. Het belang van de nacht wordt volgens hem te vaak vergeten.  

Grootste klappen voor nachtclubs

De actie zorgt ervoor dat veel mensen uit de branche zich in de loop naar komend weekend uitspreken op social media. Zo ook Mitchell Hettema, eigenaar van de Huiskantine in Rotterdam: “Na 96 (!!) weken is het genoeg geweest. Ik ben van mening dat nachtclubs en evenementen de allergrootste klappen hebben gehad in deze hele corona-ellende. Waar ik het nog snapte toen de ziekenhuizen overstroomden doe ik dat nu niet meer. Daarom gaat de Huiskantine op 12 februari weer open! #denachtstaatop. Genoeg is nu echt genoeg.”

Illegale feesten

Naast het feit dat clubs te lang de dupe zijn geweest van de coronamaatregelen, constateren initiatiefnemers van De Nacht Staat Op ook dat er steeds meer illegale feesten plaatsvinden. Dat maakt het volgens hen extra wrang en haast paradoxaal, dat het nachtleven nog steeds gesloten is. Daarnaast wordt benadrukt dat veel clubs de middelen hebben om de heropening veilig te laten verlopen.

Met de campagne willen de nachtclubs de overheid en iedereen wakker schudden. Volgens hen is het niet langer uit te leggen, ze kunnen nu veilig open. “Ons plan ligt klaar, we bespreken het graag met iedereen die er ideeën over heeft. De nacht kan het aan.”