"Het gemak van kant-en-klaar wint niet langer van het gevoel van veiligheid"

Food Inspiration sprak met Roos van Zoest, chef-kok bij veganistisch restaurant VanPlanten in Utrecht. Amper een jaar na de opening mocht ze de deuren alweer sluiten. Al heeft de crisis veel ellende met zich meegebracht, Roos ziet ook het positieve van de afgelopen maanden in. “In tijden van crisis gaan mensen terug naar de basis. Eten moet puur en eerlijk zijn. Er is meer aandacht voor gezondheid. Dat moet de veganistische levensstijl een boost geven toch?” Lachend: “Ik ben geen wetenschapper, maar ik hoop dat ik gelijk heb!”

Op de foto boven: het team van VanPlanten

Het gevoel van veiligheid

"Ik heb het gevoel dat mensen puur en echt eten meer zijn gaan waarderen. De afgelopen periode was iedereen min of meer gedwongen om zelf te koken. Omdat het verdere leven vrij stil stond, kwam er ook opeens meer tijd vrij. Ik denk dat mensen verse producten herontdekt hebben. Kant-en-klaar is gemakkelijk, maar dat gemak wint niet langer van het gevoel van veiligheid. Mensen willen weten wat er op hun bord ligt. Het eerlijke verhaal. En dat biedt een veganistische levensstijl. Het is beter voor dier, welzijn en milieu."

Links: Roos van Zoest

Eerlijk en puur

Dier, welzijn en milieu zijn ook direct de drie pijlers waar het om draait bij VanPlanten. Hoe Roos de zaak samen met haar collega Tim Meijer precies vormgeeft, maakt eigenaar Hans Messie niet uit. "Zolang het maar een eerlijk en duurzaam verhaal is. Als overtuigd veganist was het Hans’ droom om naast zijn Wawollie-kringloopwinkels een vegan restaurant te openen. Gezond en vers vegan eten aan de man brengen, dat is zijn enige eis. Kant-en-klare vleesvervangers komen er hier niet in. Verder laat hij ons helemaal vrij. En de winst? Die gaat naar onze Stichting VanPlanten waar we elke maand een ander goed doel mee sponsoren, van Wakker Dier tot de Plastic Soup Foundation."

Het complete smaakpallet

Dat kant-en-klare vleesvervangers er bij VanPlanten niet in komen, wil niet zeggen dat Roos daarop tegen is. "Super juist, dat zulke producten bestaan. Dat maakt het voor de consument makkelijker om ook thuis minder of geen vlees te eten. Maar in een restaurant verwachten mensen iets specialers. Daar wil je gasten laten ervaren wat je allemaal met planten kunt doen."

"Daarnaast wil ik met onze gerechten terug naar de basis en veel vervangers van dierlijke producten komen alsnog uit de fabriek. Eigenlijk wil ik sowieso geen smaken imiteren, daar gaat mijn culinaire hart niet sneller van kloppen. Het creëren van het complete smaakpallet, zonder dat je iets mist. Dat vind ik mooi. Hier tref je geen vegan kaas. Bepaalde producten zijn qua smaak mooi zoals ze zijn, daar moet je vanaf blijven. Ik bedenk liever iets compleet nieuws, zoals onze krokante maïsspiesjes en smaakvolle zuurkoolkroketjes."

Komt dat proeven

Na het nodig schuif-, schilder- en kluswerk is VanPlanten sinds 2 juni weer geopend. “Ons terras ziet er weer spic en span uit en binnen kunnen we twintig mensen ontvangen voor lunch en diner. Voor degene die liever thuis of in het park eet, bieden we picknickmanden to-go (van de kringloop natuurlijk). Afhalen kan ook, mits je een eigen bakje mee neemt.” 


"Hoe de toekomst eruit gaat zien is spannend, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat wij het gaan redden. Mensen hebben uit eten gaan gemist en wij hebben de gezelligheid van onze gasten gemist. Dus hopelijk weten ze ons weer te vinden. En wie weet trekken we nieuwe gasten aan die open staan voor goed vegan eten. Kom vooral proeven hoe lekker plantaardig eten is. Echt. Je mist niks!"

Dit artikel verscheen onlangs in het digitale Food Inspiration magazine.