Strengere maatregelen moeten een tweede lockdown voorkomen. Dat was de boodschap van premier Rutte en minister de Jonge tijdens de persconferentie van 28 september. De komende drie weken gaan nieuwe regels van start die vooral betrekking hebben op het samenkomen van mensen. 


Op de foto: Karel Klosse, foto door Carel Schutte


Groepjes van maximaal vier personen mogen binnenshuis en in de horeca bij elkaar komen. Thuiswerken wordt opnieuw de norm en de horeca mag maximaal dertig gasten binnen ontvangen en veertig op het terras. Bovendien is de verplichte sluitingstijd voor horeca verschoven van 01.00 uur naar 22.00 uur. 

Wat betekenen deze nieuwe coronamaatregelen voor onze sector? Hoe gaan de ondernemers om met de veranderingen? En welk effect heeft het op hun bedrijfsvoering? De komende periode spreekt Food Inspiration met mensen uit de branche over de nieuwe coronaregels en hun verwachtingen voor de toekomst. 

Deze keer Hotelier Karel Klosse aan het woord. Karel staat als derde generatie van de Klosse familie aan het hoofd van hotel en restaurant de Echoput, gelegen bij Apeldoorn op de Hoge Veluwe. De afgelopen zomerperiode heeft het bedrijf  de vruchten kunnen plukken van het toegenomen binnenlands toerisme, maar de nieuwe maatregelen brengen ook voor hen onzekerheden met zich mee.

"Een mogelijkheid is dat we onze gasten tijdens het diner over verschillende ruimtes moeten verdelen"

Hotellerie in grijs gebied

Klosse: “We krijgen vandaag veel telefoontjes van gasten met een reservering die zich afvragen of hun plannen nog door kunnen gaan. De hotellerie bevindt zich – net als tijdens de afkondiging van de allereerste maatregelen – in een grijs gebied. Dat is voor ons een uitdaging. Het is nog niet duidelijk of onze hotelgasten ook tot de dertig personen behoren die we in het restaurant mogen ontvangen, tijdens de vorige maatregelen was dit niet zo. Dit weekend zijn we volgeboekt, dus de komende dagen gaan we uitzoeken wat er mag en hoe we dat logistiek kunnen bolwerken. Randzaken vervallen nu even.”

Ruimtelijke oplossingen

“Een mogelijkheid is dat we onze gasten tijdens het diner over verschillende ruimtes moeten verdelen. Dan gebruiken we het restaurant, de bar en als het écht nodig is kunnen we uitwijken naar een vergaderruimte. Het is dan aan ons om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne ervaring heeft. Als ondernemer moet je creatief zijn. De aankleding is heel belangrijk maar we zoeken ook andere oplossingen om een stukje teleurstelling goed te maken wanneer we gasten niet in het restaurant kunnen plaatsen. Dat kan een extra amuse zijn of pre-dessert. We staan door de maatregelen met onze rug tegen de muur, maar zullen altijd actief blijven proberen onze gasten zo blij mogelijk te maken.”

Nieuwe concepten op de kamer

“Om de nieuwe sluitingstijd maak ik me niet veel zorgen. Het betekent dat we iets eerder zullen moeten beginnen, of desnoods bepaalde gangen bij onze hotelgasten op de kamer moeten serveren. Daarnaast willen we er ook voor zorgen dat de mensen die blijven slapen, na tienen ook nog een leuke avond hebben. Een voorbeeld is een concept als een 'bioscoopavond' in de kamers. Een idee is om dan een inspirerende film over de Veluwe beschikbaar te stellen, bioscoopkaartjes als gimmick te printen en met roomservice popcorn te serveren. De komende week zullen we met het team bij elkaar komen om te brainstormen over zulke creatieve oplossingen.”

"De intrinsieke behoefte om te genieten en ergens naar uit te kijken, zal de komende periode toenemen"

Onzeker najaar

"Het najaar is normaal gesproken ons hoogseizoen vanwege onze specialiteit in wild en de natuurkeuken, die deze periode het meeste tot hun recht komen. Ook december en januari zijn meestal druk door kerst- en nieuwjaarsvieringen. Dit jaar zal dat anders zijn. Grotere groepen ontvangen zit er sowieso niet in. Wel denk ik dat de intrinsieke behoefte van mensen om te genieten en ergens naar uit te kijken, de komende periode zal toenemen door het thuiswerken. Daarin kunnen wij faciliteren. Net als iedereen hopen we dat deze nieuwe regels een lockdown voorkomen, maar de realiteit is dat het virus er nog steeds is. Het uitgangspunt blijft altijd veiligheid.”