De Nederlandse foodservice liet prachtige groeicijfers zien in 2022: de omzet steeg met bijna 43% ten opzichte van 2021. De omzet van de sector is daarmee bijna terug op het niveau van 2019 - vóór de coronacrisis. Ook voor de toekomst staan de seinen op groen: consumenten willen nog steeds graag buiten de deur eten en blijven zoeken naar gemak- en genietmomenten. Toch zien ondernemers het niet zo zonnig in.

De Nederlandse consument besteedt nog steeds graag en veel geld buiten de deur. Ieder jaar neemt het aantal mensen dat regelmatig geen zin of tijd heeft om te koken flink toe. Daarnaast hebben we te dealen met gejaagdheid en beslissen we steeds later wat we willen eten. Allemaal groeibevorderende factoren voor foodservice. 

Prijsstijgingen leiden tot onzekerheid onder horecaondernemers

Ondernemers zouden vertrouwen kunnen halen uit de groeiende behoefte van consumenten om buiten de deur te eten. Die positieve houding van de consument ten opzichte van buiten de deur eten staat echter haaks op het gevoel van ondernemers in de foodservicesector. De combinatie van het verslechterde bedrijfseconomische plaatje, mentale vermoeidheid na intensieve coronajaren én een roerig 2022 waarin veel druk kwam te staan op ondernemers door het personeelstekort, maakt dat ondernemers met minder vertrouwen naar hun toekomst in de foodsector kijken. De meesten van hen verwachten geen gouden bergen. Vooral in de horeca zijn de zorgen groot. Het CBS rapporteerde in december 2022 dat de onzekerheid onder horecaondernemers over de continuïteit van hun bedrijf is gestegen. Horecaondernemers hebben van alle bedrijfstakken het minst vertrouwen dat ze over een jaar nog bestaan, zo blijkt uit het rapport. Ruim 1 op de 3 ondernemers zegt dat de prijsstijging de doorslaggevende factor is in hun oordeel over de toekomst.

In een onderzoek van FSIN en Group7 onder foodserviceondernemers komt de margedruk ook als belangrijk thema naar voren. Evenals het personeelstekort. Enkele resultaten uit dat onderzoek:

Margedruk

  • De omzet van veel ondernemers stijgt, maar de marge niet.

  • 73% van de ondernemers zegt dat ze de hogere kosten van energie en voeding niet volledig kunnen doorbelasten aan hun gasten. 

  • Horecaondernemers geven aan dat hun inkoopprijzen zo'n 7% harder stijgen dan hun verkoopprijzen.

Personeelstekort

  • Ondernemers hebben te kampen met een gigantisch personeelstekort en lopen daardoor veel omzet mis.

  • Een derde van de ondernemers is als gevolg van het personeelstekort een dag per week minder opengegaan of heeft de openingstijden verkort. 

  • De gemiddelde omzetderving door personeelstekort bedraagt 12%. 

  • Om gaten in roosters te dichten, maken ondernemers zelf fors meer uren. Gemiddeld zijn ondernemers 13 uur per week méér gaan werken om het personeelstekort op te vangen - ruim anderhalve dag. Gemiddeld werkt een horecaondernemer nu 56 uur per week.

  • Ruim 69% van de ondernemers in foodservice en 73% van de horecaondernemers vindt dat de werkdruk die ze ervaren door het personeelstekort te groot geworden is. 

Fabrikanten en grossiers kunnen helpen

De mentale moeheid van ondernemers in food is reëel en zeer begrijpelijk. Volgens mij is het goed als fabrikanten en grossiers deze realiteit herkennen en hierop inspelen. Uit het onderzoek van FSIN en Group7 blijkt namelijk dat ondernemers ontzettend loyaal zijn aan hun grossiers. Slechts 12% van de horecaondernemers zegt de komende maanden te switchen vanwege de gestegen prijzen, ondanks het feit dat de helft van hen actief op zoek is naar goedkopere leveranciers. 

Beste grossiers en leveranciers verenigt u! Jullie kunnen ondernemers helpen door het bieden van een optimaal productaanbod, kwalitatieve halffabrikaten, slimme prijsstellingen, acties en aandacht. Help onze ondernemers. Vergeet ze niet. Want uiteindelijk willen we allemaal blijven genieten van een mooi diner of een goed glas wijn in de horeca!