Het personeelstekort loopt op. Eén van de oplossingen waarover wordt gesproken, is een betere beloning voor het personeel. Het is heel verleidelijk om te kijken naar hogere salarissen, maar die betere beloning kan ook op een andere manier: bijvoorbeeld door het aanbieden van een gratis lunch. Maar laat deze manier nu net afgestraft worden door de overheid. Inga Blokker, directeur van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), voorziet een belangrijke rol voor de cateringsector.

Dagelijks stromen de berichten binnen over sectoren die worstelen met het aantrekken van nieuw personeel. Hogere lonen, betere roosters, goede werkomstandigheden; alles wordt uit de kast gehaald om werknemers aan te trekken. Ik vraag me af waarom een heel logische – en beproefde – oplossing nog steeds niet op tafel mag komen: personeel een gratis lunch voorzetten.

Strijd tegen de Belastingdienst

In zijn eenzame strijd tegen de Belastingdienst haalde de markante Koppert Cress-directeur Rob Baan deze week het nieuws. Hij mag geen gratis, gezonde lunch aan zijn werknemers geven en moet daarom meer dan €100.000 terugbetalen aan de Belastingdienst. Een bedrijf mag elk jaar volgens de WKR (werkkostenregeling) een percentage van de totale loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen voor personeel: een kerstpakket, een feestje of een borrel. Bedrijven die boven die drempel uitkomen, moeten over dat deel 80% belasting betalen. Met het verstrekken van een gratis lunch, kom je daar al snel bovenuit. En toch deed Baan het. Hij strijdt al jaren tegen deze – in zijn ogen – zinloze regel. Ik verbaas me erover dat hij de enige is die dit doet. Waar blijft de cateringlobby? De traditionele bedrijfscatering heeft het immers al jaren zwaar. Ook vóór corona stond de omzet onder druk en concurrentie komt van tal van kanten: supermarkten, flitsbezorgers, Thuisbezorgd.nl, klassieke horecaspelers en gemakswinkels. En dan hebben we het nog niet eens over het klassieke broodtrommeltje van thuis.

Beproefde methode

Werknemers gratis eten geven om hen gezond, vitaal en betrokken te houden is een beproefde methode. Internationaal gebeurt het volop. Google geeft zijn medewerkers twee gratis maaltijden per dag. Bovendien is alles erop gericht om medewerkers te nudgen naar gezond eten. Water staat prominent vooraan, frisdrank is moeilijk te vinden, er zijn gezonde menu’s en er wordt streng gekeken naar de ingrediëntenselectie. Google doet dat, omdat het bedrijf beseft dat het een manier is om creativiteit en innovativiteit te bevorderen en personeel te binden. 

Toekomstmogelijkheden

En toch keurt de Nederlandse Belastingdienst het af. Ik vrees dat er voor Rob Baan geen winst meer te behalen valt, omdat de zaak gaat over het verleden. Maar laten we eens kijken naar de toekomst. Met een gezonde, gratis bedrijfslunch kunnen bedrijven investeren in het binden van personeel, personeel uitdagen om langer te werken én ook nog eens de gezondheid van medewerkers bevorderen. Dat is in deze tijd actueler dan ooit. Wat mij betreft mag de cateringsector, samen met grote werkgevers(organisaties), in deze situatie een aanjagende rol pakken. Juist die partijen hebben er baat bij als de overheid op dit vlak beweegt. Cateraars staan bij uitstek goed voorgesorteerd om bedrijven te helpen personeel te boeien, binden en behouden. Ik ben geen lobbyist en zal het nooit worden, maar ik hoop dat Rob Baan zijn eenzame strijd voor het gratis verstrekken van maaltijden aan personeel niet al te lang alleen hoeft te voeren.

Grote werkgevers(organisaties) en cateraars: ik moedig jullie aan om samen te werken. Wie weet krijgen jullie samen voor elkaar, wat Rob Baan in zijn eentje niet lukt; een overheid die meebeweegt om zo twee vliegen in een klap te slaan: gezondere werknemers en een gezonde cateringsector.