Sint, kerst, oud en nieuw, decembermaand feestmaand. Abonneer je dus nu op kaas, bier, maaltijden, wijn, koffie, chocolade of brood! Volgens bureau Multiscope zal de markt van eet- en drinkabonnementen in ons land flink groeien. Welke smakelijke kilocalorieën komen er nu al periodiek door de brievenbus? Een selectie.

Multiscope ondervroeg 3.500 Nederlanders over hun abonnementgedrag. Het bedrijf verwacht dat de markt van productabonnementen in 2022 zal groeien met één miljard euro, van 1,4 naar 2,4 miljard euro. Naast belangstelling voor non-food zoals contactlenzen, bloemen en kattenbakvulling, voelt de Nederlander er best voor om zich te abonneren op dranken (7%), maaltijdboxen (6%), koffie (6%), brood (5%), kant-en-klare maaltijden (3%) en groente (3%). Ook veel sympathie blijkt er te zijn voor abonnementen van lokale aanbieders.

Voorbeelden van foodabonnementen:

WORSTPOST

Het Amsterdamse worstmerk Brandt & Levie levert sinds kort worst per post. Worstpost wordt verstuurd in een brievenbusvriendelijk cadeaudoosje, met daarin drie worstjes gemaakt van Beter Leven varkens. Voor 12.00 uur besteld, betekent morgen in huis. Bij Monsieur Saucisson - de drogeworstspecialist in de Rotterdamse Foodhallen - kun je een maand-abonnement afsluiten. Voor €19,95 ontvang je iedere maand een verrassingsselectie van vier worstjes uit het assortiment.

KOFFIE VIA TANTE POS

In een doosje dat precies door de brievenbus past, stuurt de Amsterdamse start-up Wakuli koffie door het land. Wakuli zegt wervend: 'De eerlijkste én lekkerste specialty koffie! Zo min mogelijk tussenpersonen, direct van de boer door je brievenbus, zoveel en zo vaak als je wil!' Wakuli stemt de keuze af op koffiedrinkers in alle soorten en maten. Je moet dus best wel wat stappen doorlopen voordat je een abonnement hebt. Ook Koffievoordeel.nl, Nespresso en veel andere koffieplatforms hebben abonnementen voor koffie.

KAAS PER POST

'Proef de pure smaak van boerenkaas. Kies jouw boerenkaas, steun lokale boeren en ontvang de kaas door de brievenbus…' Het is de wervende tekst op het platform van De Firma Kaas. Kaasabonnementen van verschillende boeren zijn er te koop vanaf €8,75. Het bedrijf zet zichzelf weg als ideale cadeautip: Feestmaand, geef een kaas cadeau!', staat er te lezen op de homepage. Maar ook: 'December update: door grote drukte bij PostNL kan je kaas wat langer onderweg zijn.'

DEURMATTIES VAN TONY'S

Het abonnement van Tony’s Chocolonely kost €12,50 per maand. 'Met ons gloednieuwe chocolade-abonnement is ’t elke maand weer opnieuw ’n feessie als die doos Tony’s chocolade op je deurmat ploft! We verrassen je elke maand met unieke smaken, zoals je ze nergens anders kunt proeven. Lekker voor jezelf of ’t ultieme chocokado. Deurmatties 4 life?' Er zijn meer chocolade-abonnementen van onder meer Chocstar, Choccheck en Bonbonnina.

TAART DOOR DE BRIEVENBUS

“Elke maand een traktatie. Altijd wat te smullen met ons unieke abonnement!” Dat verkondigt Brievenbustaart.nl. Het begon allemaal in de eerste lockdown met Oma’s Brievenbustaarten in bakkerij Margriet in Gorinchem. Nu kan de taartabonnee kiezen uit onder meer Brievenbus Brownie, Brievenbus Notencake en Brievenbus Boterkoek. “Vanuit de bakkerij zo naar de post. En hop, door je brievenbus!” Er zijn vergelijkbare platforms. Zoals Blondiebakt.nl in Leeuwarden met onder meer “Brownies, Blondies en Boterkoek per post.”

ABONNEREN OP BIER EN WIJN

Op gezette tijden verrast worden door een wisselend aanbod bieren en wijnen? Dat kan onder meer bij Beer in a Box: 'Een bierabonnement op basis van jouw unieke smaak of een wereldreis langs de beste en meest exclusieve brouwerijen?' Dan is de boodschap: neem een abonnement. Bij Hopt, Hello Bier, Box Beers en andere bierspecialisten kan de consument zich ook abonneren. Wie meer van wijnen houdt, komt volop aan zijn trekken bij Vinobox, Wijnbeurs, Tasteclub en andere platforms. De online wijnmarkt is trouwens een business van belang. Er gaat zeker 100 tot 150 miljoen euro in om.

DE FOODABONNEMENT-GIGANT

De grossier in foodabonnementen van dit moment? Dat is zonder twijfel HelloFresh. Nederland hoorde in 2012 bij de eerste vijf landen waar deze maaltijdboxverkoper startte. Volgens bureau GfK kan menig dagblad jaloers zijn op de abonneecijfers van HelloFresh. Dat zijn er in ons land nu 345.000, tegen 143.000 twee jaar geleden. Hoewel HelloFresh zeker driekwart van de markt van maaltijdboxen in handen heeft, zijn er nog andere maaltijdabonnementen. Het is een markt die inmiddels in ons land een waarde vertegenwoordigt van zeker 300 miljoen euro.

GROEIMARKT VOOR JOU?

Gemak blijft een groeimarkt van belang. Naast maaltijden en boodschappen on demand, is het foodabonnement een nieuwe loot aan de gemaksstam van eten en drinken op de deurmat. Er moet dus als restaurateur of cateraar een graantje zijn mee te pikken van deze booming business. Zeker nu de openingenstijden door de lockdownmaatregelen sterk beperkt zijn. Een leuk voorbeeld zagen we bij restaurant Smidse Culinair in Aalten. Daar verkopen ze van dinsdag tot en met zaterdag een dagelijks wisselende versbereide ‘thuismaaltijd’ die thuis alleen even opgewarmd hoeft te worden in oven of magnetron. Gasten kunnen bij het restaurant een afhaal-abonnement nemen. De maaltijden kosten gemiddeld tussen de €10 en €15, de hele week (5 dagen) mee-eten kost je €50.