Nederland zit op dit moment al vijf weken in de ‘harde lockdown’ en er volgen in ieder geval nog drie weken. Toch gaat de discussie nog niet over de beste manier om uit de lockdown te gaan, maar over verzwaringen. Michiel Meier Mattern vertelt dat veel cateraars op de laatste benen lopen. Hij is voorzitter van Officieel Netwerk Catering Events (ONCE), een belangenvereniging voor en door ondernemers in de party- en eventcatering. Hij legt uit hoe de situatie er nu voorstaat in de branche, en hoe ondernemers naar de komende maanden kijken.

Op de foto: partycatering tijdens de Food Inspiration Days, foto door Maurice Vinken

Meier Mattern: “De meeste ondernemers teren op geld uit eigen middelen om nog overeind te blijven, spaargeld én pensioen. Zelfs in zo’n mate dat wij ons als bestuur regelmatig afvragen of het niet beter zou zijn om de huidige verliezen te nemen en er verder geen geld meer in te steken. Veel ondernemers kiezen er nu wel, noodgedwongen, voor om alle activiteiten te staken om de kosten zo veel mogelijk te drukken.”

Saamhorigheid

“Er heerst een gevoel van somberheid, maar zeker niet van ‘de kop laten hangen’. Ondernemers hebben veel geprobeerd, onder meer met ondersteuning van ouderenzorg, shared kitchens en maaltijdboxen, maar dat is voor onze branche toch een druppel op de gloeiende plaat. Sommige bedrijven detacheren wel hun personeel bij bijvoorbeeld productiebedrijven en dat bevalt goed. Het drukt in ieder geval de personeelskosten, al blijven andere vaste lasten bestaan. Iedereen ziet ook de bui hangen van de groeiende belastingschuld en andere terugbetalingen op de overheid, die op een gegeven moment toch voldaan moeten worden. Wat wel op positieve manier opvalt is de bereidheid om kennis te delen en samen te werken. Er heerst een sterk gevoel van saamhorigheid”, aldus Meier Mattern.

"De ironie is dat er veel opdrachten binnenkomen"

Veel boekingen

Meier Mattern: “De ironie is dat er, in dit financiële dieptepunt, al veel opdrachten binnenkomen voor komende zomer. Veel consumenten willen toch graag hun uitgestelde bruiloft of jubileum vieren en zijn toe aan een feestje. We kijken dan ook met gemengde gevoelens naar de toekomst. Aan de ene kant is er licht aan het einde van de tunnel omdat het RIVM is begonnen met vaccineren. De einddatum is in zicht en de rest moeten we nog even uitzingen. We weten dat er na die tunnel genoeg kansen liggen. Tegelijkertijd weten we weinig over hoe de tijd tot aan die stip aan de horizon eruit ziet. Er waren fieldlabs voor evenementen op de zakelijke evenementenmarkt gepland, waar alle protocollen getest en geanalyseerd worden. Die zouden gebruikt worden om nieuw beleid op te baseren. De regering heeft nu goedkeuring gegeven voor die fieldlabs, maar ze zijn wel uitgesteld tot februari. Bovendien gaat er een verschil onststaan tussen groepen die wel en niet gevaccineerd zijn. Wat gaat er gebeuren als ouderen wel veilig naar evenementen kunnen, maar jongeren nog niet? Er heerst een bepaalde angst onder consumenten, want ze willen wel weten dat een evenement veilig is."