In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Brasserie Surréaliste, een bierbrouwerij, bar en restaurant in Brussel in een waanzinnig ‘over de top’ art-decogebouw.

Het concept 

Midden in Brussel wordt weer bier gebrouwen. 20 jaar geleden was er nog maar één stadsbrouwer over, maar inmiddels is er een echte revival aan de gang. In de levendige wijk Dansaert is het emblematische art-decogebouw uit 1932, een voormalig bananenpakhuis, door de broers Édouard en Charles Grison omgetoverd tot een unieke craftbrouwerij. Op 1.500 m² in het hart van Brussel vind je nu een majestueus bar-restaurant. Kroonluchters, zes meter lange tafels, hoge plafonds en onbewerkte wanden geven het interieur de indruk van een kruising tussen een loft in Berlijn en een Middeleeuws kasteel. Je kijkt je ogen uit. Je geniet er van bieren, wijnen, gastronomie en muziek. Twintig bieren van de tap en mooie flessen om te delen. Op de restaurantkaart alles wat een postmoderne citydweller zich kan wensen.

Het menu

Bier per glas kost € 4,50. Flessen bier en (natuur)wijnen van 75 cl beginnen vanaf € 30,-. Voorgerechten zijn geprijsd tussen de € 13,- en € 17,-, van spareribs tot tuna tataki en van bietentartaar tot auberginemiso. Hoofdgerechten kosten tussen € 15,- en € 23,- en gaan van mediteraanse kip tot boudin blanc (witte worst, red.) en kabeljauw. Voor wie liever vegetarisch eet, is er revisited falafel. Groenten kun je los bijbestellen voor rond de € 8,-. Naast de gewone kaart is er iedere zaterdag een traditioneel Belgisch gerecht, bereid met bier, voor een vriendenprijs. Wil je gewoon lekker borrelen aan de 10 meter lange bar en daar een beetje bij snacken? Dan is er ook een barfoodkaart.

De brouwerij

In de kelder liggen grote vaten met bier te rijpen. Elke vrijdag en zaterdag kun je een rondleiding boeken, gevold door een proeverij van een aantal speciale bieren. Meestal zit daar ook een noviteit bij, zoals laatst de pale ale gerijpt op mezcal-vaten.

Tip van de redactie

Bij Brasserie Surréaliste houden ze wel van een feestje of spontane actie. Verder houden ze de bar en en een aantal cafétafels vrij voor spontane binnenkomers. Dus met een beetje geluk kun je ook zonder reservering terecht.

Zelf bezoeken? 

Nieuwe Graanmarkt 23, Brussel

Benieuwd naar meer Cool Concepts? Check hier het Utrechtse ‘kastaurant’ Stadsjochies waar gasten letterlijk van eigen bodem eten »