“Hey ChatGPT, wat is de beste techniek om zuurdesembrood te bakken?” Het is zomaar een vraag die ik in mijn webbrowser stel aan de chatservice ChatGPT, de nieuwe Artificial Intelligence chatrobot van OpenAI. De bot kan op een bijna menselijke manier antwoord geven op vragen. Binnen een paar seconden krijg ik uitgebreid antwoord. Dat broodbakken wordt nog een hele klus. 

Het is bijna niet voor te stellen dat ChatGPT pas een paar maanden geleden werd gelanceerd. Inmiddels heeft zelfs de digibete buurvrouw het over de chatbot. De een vindt het creepy dat een computersysteem op deze wijze kan communiceren, de ander ziet het als onze redding voor de toekomst. Hoe het werkt? Je kunt ChatGPT vragen stellen of  opdrachten geven, zoals het schrijven van een pakkende marketingtekst, het verbeteren van een programmeercode of bijvoorbeeld het maken van een recept…

OpenAI

ChatGPT werd eind 2022 gelanceerd door het techbedrijf OpenAI.  OpenAI kreeg eerder bekendheid door hun tool DALL-E, dat aan de hand van simpele tekstuele omschrijvingen in slechts enkele seconden digitale afbeeldingen creëert. Oprichter Sam Altman wil met ChatGPT een algoritme ontwikkelen dat op intellectueel vlak alles kan wat de mens ook kan. Als OpenAI daarin slaagt, zou het volgens hem ‘alle toekomstige waarde in het universum’ kunnen vangen. ChatGPT en OpenAI worden overigens mede gefinancierd door een grote investering van Microsoft. Microsofts eigen chatbot Bing, maakt inmiddels gebruik van de techniek van ChatGPT.

Altman is met openAI niet de enige die bezig is met de ontwikkeling van AI-chatbots die de mens kunnen ondersteunen. Google heeft een vergelijkbare tool aangekondigd onder de naam 'Bard' en hoopt de voorsprong die ChatGPT heeft genomen, in te halen. 

 

De makers van het Youtube-kanaal Pasta Grammar – met meer dan 200.000 volgers – vragen zich bijvoorbeeld af of ChatGPT kan helpen met het creëren van authentieke Italiaanse pastarecepten. Hoewel een van de Italiaanse presentatrices het niet eens was met de toevoeging van ansjovis in het recept voor Spaghetti alla Assassina (het blijven puristen), komt ChatGPT toch een heel eind met suggesties voor bepaalde gerechten. Bovendien, als er doorgevraagd wordt over een authentieke versie van het recept heeft de ‘bot’ daar ook een antwoord op.

AI als smaakbepaler?

Artificial Intelligence kennen we binnen foodservice al langer als manier om de efficiëntie back-of-house te verbeteren. Denk aan het optimaliserenvan logistieke processen of de manier waarop veel dark kitchens algoritmes gebruiken om te voorspellen waar gasten behoefte aan hebben. Met de komst van steeds intelligentere systemen, groeien de mogelijkheden. Stel je bijvoorbeeld voor dat AI je kan helpen aan het  antwoord op de vraag welke verschillende Japanse fermentatietechnieken je kunt toepassen op knolselderij, om maar eens wat te noemen. 

Een chef die zich al een aantal jaar bezig houdt met AI is Nicolas Maire. Hij is vooral gefascineerd door de vraag hoe AI kan worden ingezet om te helpen binnen een creatief proces van productontwikkeling of bij het creëren van recepturen. Maire is een klassieke Franse topchef die in de loop van zijn carrière meer dan achttien Michelinsterren kreeg uitgereikt. Inmiddels heeft Maire de restaurantkeuken verlaten en werkt hij als culinair adviseur bij Firmenich. Het Zwitserse bedrijf werd opgericht in 1895 en heeft een achtergrond in de parfumindustrie. Vandaag de dag houdt het bedrijf zich bezig met de ontwikkeling van vleesvervangers. Maire helpt met de ontwikkeling van smaken voor nieuwe producten. Dat doet hij samen met een team van master flavourists, mensen die nieuwe smaken kunnen creëren. Het beroep en de kunde zijn zo zeldzaam dat er wereldwijd maar 30 master flavourists zijn. Het beroep is te vergelijken met de ‘Neuzen’ uit de parfumerie die daar een vergelijkbare rol vervullen.

Het team van master flavourists krijgt sinds kort hulp van een Artificial Intelligence-systeem dat de naam Sam heeft. Sam is getraind met een database van ingrediënten dat master flavourists bij Firmenich gedurende 60 jaar verzameld hebben. Met al deze data kan de robot binnen enkele minuten nieuwe smaken en combinaties generen, die geschikt zijn als startpunt voor master flavourists bij het creëren van smaken voor nieuwe producten.

Het is een van de vele toepassingen waar bots als ChatGPT in de toekomst hun intrede zullen doen. Futuristisch of niet, de markt van intelligente chatbots en slimme AI-systemen zal de komende tijd blijven groeien. Of AI de rol van de mens zal overnemen, is nog maar de vraag, maar voor nu zijn het hele handige systemen die mensen kunnen helpen in creatieve processen – zoals in de keuken. Je kunt er gelukkig altijd zelf nog voor kiezen of je die ansjovis toevoegt aan je gerecht of niet.

P.S. Dit artikel is niet geschreven met behulp van ChatGPT…