Wanda de Kanter is een bekend gezicht in de medische wereld én media. Ze focuste zich tot 2021 als longarts op het behandelen van patiënten met longkanker. Tegenwoordig besteedt ze haar tijd aan rechtszaken, politici beïnvloeden, lezing geven en artsen meekrijgen. Allemaal voor dat ene doel: zorgen dat minder mensen gaan roken, en minder mensen ziek worden als gevolg daarvan. Food Inspiration sprak met haar. 

Al vanaf jonge leeftijd raakte De Kanter zelf verslaafd aan sigaretten. Pas toen haar eigen dochter haar betrapte op roken, besloot ze zelf ook te stoppen. De Kanter: “Ik weet als geen ander hoe slecht roken is en toch deed ik het. Door verslaving praat je alle gevaren goed.” Onlangs nog won De Kanter een rechtszaak waarin de rechters de NVWA opdracht geven om handhavend op te treden tegen de verkoop van filtersigaretten. De rechtbank oordeelde dat de meetmethode waarmee wordt aangetoond hoeveel schadelijke stoffen rokers binnenkrijgen, niet klopt. Daardoor is de verkoop van filtersigaretten in strijd met de Tabaks- en rookwarenregeling.

Feiten en cijfers over roken

 • Een kwart van de Nederlanders rookt. Dat zijn zo’n 3,5 miljoen mensen. 1 op de 4.

 • Elk jaar sterven in ons land bijna twintigduizend mensen aan ziekten die gelieerd zijn aan roken.

 • Wereldwijd sterven er jaarlijks 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Dat is net zoveel als het aantal mensen dat aan corona is overleden sinds de uitbraak van die pandemie.

 • Een miljoen Nederlanders lijdt aan ziektes als kanker, COPD of hart- en vaatziekten als gevolg van hun rookverslaving.

 • 87% van alle gevallen van longkanker zijn te herleiden tot het gevolg van roken. 

 • Elke 50 sigaretten die je rookt geeft een DNA-mutatie. Zo’n mutatie leidt tot een verhoogde kans op kanker.

 • Rokers sterven gemiddeld 10 jaar jonger dan niet-rokers. Een kwart van de rokers haalt z’n pensioen niet.

 • Roken heeft een negatieve invloed op onder andere je hart, je longen, je huid, je nagels, je tanden en je vruchtbaarheid. Ook de meest voorkomende oorzaak voor blindheid is roken.

Volgens De Kanter lossen we het probleem niet op bij de mensen die nu al verslaafd zijn. “We moeten zorgen dat kinderen niet gaan roken, het probleem moet bij de bron worden aangepakt. Want als kinderen niet meer verslaafd worden gemaakt door een meedogenloze tabaksindustrie, is 87% van alle gevallen van longkanker te voorkomen.” Hoe kan je het probleem dan aanpakken? De Kanter heeft oplossingen:

 • Prijs. Elk jaar structureel de prijs van tabak, vapes en e-sigaretten ophogen. Want hoe hoger de prijs, minder snel (jonge) mensen geneigd zijn het (vaker) te kopen.

 • Beschikbaarheid. Voorkomen dat sigaretten, vapes en e-sigaretten op elke straathoek te verkrijgen zijn. Er moet een vergunningstelsel komen waardoor er alleen nog maar tabak mag worden verkocht in tabaksspeciaalzaken. Niet bij scholen, opleidingen of universiteiten. Zodat de mensen die verslaafd zijn hun producten kunnen halen, maar jonge mensen niet in de verleiding komen om te beginnen met roken.

 • Campagnes. Nederland staat onderaan in het lijstje van westerse landen op het gebied van kennis over de gevolgen van tabak. Daar zou veel meer voorlichting over moeten komen. Hoe meer we weten over de negatieve gevolgen, hoe eerder we geneigd zullen zijn om niet te beginnen.

---

Onze hoofdredacteur Maaike de Reuver stopte naar aanleiding van een optreden van De Kanter met roken. Ze ging van mee-roker naar nee-roker. Lees hier haar column »