Oostende is een stadje aan de Belgische kust. In de zomermaanden is het er druk met toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook in de wintermaanden is het een heerlijke stad voor een weekendje weg en een foodtrendtour langs diverse horecaconcepten. Food Inspiration selecteerde er 5. Bekijk de concepten ook via deze kaart in Google Maps.

Hotel Thermae Palace

Het viersterrenhotel Thermae Palace is zonder twijfel het meest iconische horecaconcept van Oostende. Het hotel bevindt zich letterlijk op het strand, en 500 meter van het stadscentrum vandaan. In 1929 liet de Belgische koning Leopold II dit kuuroord bouwen met luxueus hotel en conferentiezalen. In 1933 ging zijn Thermae Palace open. Door de unieke combinatie van mineraalwater en zeewater groeide het kuurcentrum uit tot één van de belangrijkste in Europa. In de jaren 90 werd het hotel compleet gerenoveerd. Het hotel heeft nu 130 kamers, 18 vergaderzalen en een brasserie, genaamd Albert, met uitzicht op zee.

Brasserie Albert

Bakkerij Decock

Grote, ambachtelijke bakkerijen waar gasten door een grote glazen ruit de bakkers aan het werk zien, kennen we uit wereldsteden als Berlijn en New York, maar in een kleine badstad als Oostende verwacht je die niet zo snel. Toch heeft de moderne bakkerij Decock in de Belgische stad veel succes. Het assortiment bestaat uit huisgemaakt desembrood, gebak, chocolade en ijs. Bakker Luc teelt voor het brood een eigen biograan in samenwerking met een lokale landbouwer. De Cock levert de producten op de fiets in heel Oostende.  

Bakker Luc met zijn biograan

Hotel en café Du Parc

Sinds 1929 bevindt zich in Oostende het iconische Hotel Du Parc. In 2023 zijn het viersterrenhotel en het café volledig verbouwd. Het hotel heeft nu 53 kamers, variërend van een luxe suite tot comfort classic rooms. Het café is de hele dag door geopend voor ontbijt, koffie, lunch, borrel en diner. Gastvrouw en uitbater van het café is Shannah Zeebroek. Een bekende in de Belgische horeca. Jarenlang runde ze samen met haar inmiddels ex-partner Willem Hiele het sterrenrestaurant Willem Hiele, in Koksijde. Het restaurant was opgenomen in The World’s 50th Best Restaurants. Nadat Hiele en Zeebroek het restaurant in 2021 sloten, gingen ze beiden een andere kant op. Willem Hiele opende een nieuw restaurant onder zijn naam. Zeebroek is nu eindverantwoordelijk voor de uitbating van café Du Parc. Lees hier meer over hotel en café Du Parc »Victor's Boutique Bar

Deze bar in jaren 20 stijl heeft de allure van een bar in grote steden als Londen of New York. Victors Boutique Bar opende eind 2021. Zowel de bar als cocktailmeester Gilles de Hondt werden door Gault&Millau al een jaar later bekroond. De restaurantgids schrijft over de bar: ‘Victor's Boutique Bar mag tot een van de meest gerenommeerde bars van het land gerekend worden. Vakkennis, expertise en toewijding van Ter Duinen old boy Gilles De Hondt liggen aan de basis van die reputatie. Locals, Oostendse horecatijgers en verwend, veeleisend cocktailpubliek uit het binnenland houden de barman scherp, zorgen voor een aparte sfeer en waarderen de pretentieloze, gesofisticeerde aanpak en prima verweven cocktails.’

Gilles de Hondt in Victor's Boutique Bar

Koffiebar Oode

Oode is een trendy koffiebar waar gasten de hele dag door terecht kunnen voor diverse soorten koffie, thee, biologische sappen, gebak en lunch. Alle gerechten zijn huisgemaakt, behalve de taarten, die zijn afkomstig van Les tartes de Françoise, een Belgische keten met ‘taartateliers’. Oode bevindt zich op steenworp afstand van verschillende scholen; vooral de take away-opties zijn erg populair onder studenten en docenten. De naam Oode is een verwijzing naar Oostende, en tegelijkertijd een ode aan gezond en verantwoord eten en drinken.

Stad van de garnaalkroketten

Oostende wordt ook wel ‘stad van de garnaalkroketten’ genoemd. De snack staat bij veel Oostendse horecazaken op het menu. De garnaalkroket is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing erkend als Eetbaar Erfgoed. Jaarlijks wordt in oktober een garnaalkrokettenfestival georganiseerd waar bezoekers de creaties kunnen proeven van lokale horecagelegenheden, en kunnen stemmen op hun favoriet.  

Garnaalkroketjes bij café Du Parc, foto door: Julie Peere


Disclaimer: Food Inspiration reist – tenzij anders vermeld – altijd op eigen gelegenheid naar foodbestemmingen. We worden niet betaald door ketens of ondernemers om hun concept in onze artikelen op te nemen. Promotionele uitingen plaatsen we enkel via Sponsored Stories.