"Ik moet deze stresstest overleven."

Jord Althuizen is eigenaar van eventcatering-bedrijf Smokey Goodness en eigenaar van meerdere bbq-restaurants in Nederland en België. We vroegen hem wat de impact is van de coronacrisis op zijn onderneming.

Hoe is de situatie nu?

"Ernstig. Dit is zakelijk gezien de meest uitdagende periode van mijn leven. Liquiditeit is van levensbelang. Vanaf mei komt normaal gesproken de cashflow pas goed op gang. Nu gaat die cashflow er compleet anders uit zien. Voor de mededeling van Rutte afgelopen donderdag kwamen de annuleringen al binnen, daarna was het niet meer te houden. Maart en april zijn helemaal schoongeveegd: 250.000 euro uit de prognose kunnen halen. Dan weet je dat de financiële situatie heel kritisch wordt."  

Wat ga je nu doen?

"Ik heb eerst de klap geïncasseerd. Als een konijn keek ik in de koplampen van een naderende auto en dacht: “Alles wat ik de afgelopen tien jaar heb opgebouwd, kan zo maar in een maand verdwenen zijn.” Dan recht je je rug. Ik moet ook in slechte tijden laten zien dat ik een echte ondernemer ben. Ik moet me herpakken, deze stresstest overleven. Ik kan drie dingen doen: de kosten verminderen, kijken waar je toch nog omzet kunt boeken, en een manier vinden om deze periode te overbruggen. Ik praat natuurlijk eerst met de grote jongens, met de bank en met de huisbaas. Daarna praat ik met leveranciers over coulance wat betreft het leverancierskrediet, de betalingstermijn moet opgerekt worden. Ik maak iedereen deelgenoot van mijn situatie met de bedoeling om juni en juli te halen." 

"Mijn eerste gedachte was: alles wat ik in de afgelopen tien jaar heb opgebouwd, kan zo maar in een maand verdwenen zijn."

Wat gebeurt er daarna?

"Dan komt fase twee. Want ik moet wel alles kunnen terugverdienen in het zomerseizoen. Wat gebeurt er met de festivals? Zijn we dan weer 'back to normal'? Er is zoveel onzekerheid nu."

Wat gebeurt er in de restaurants?

"We staan in de foodhallen Amsterdam, daar zien we het aantal bezoekers fors teruglopen. In restaurant Black Smoke in Rotterdam hanteren we de grens van 100 gasten. We nemen aanvullende hygiënemaatregelen: gasten kunnen hun handen desinfecteren, menukaarten worden gedesinfecteerd, je probeert zo goed mogelijk te laten zien dat je bezig bent met de veiligheid van je gasten. Ik heb ook een restaurant in Antwerpen. In België is gisteren alles op slot gegaan; alle cafés en restaurants zijn gesloten. Als we dat in Nederland ook gaan doen, komt er helemaal niets meer binnen. Dan kunnen we ook niet meer inspelen op take away; en blijft alleen nog delivery over."

"Ik knok nu niet meer alleen voor mijn business, maar ook voor huis en haard."

Wat kan de overheid doen om te helpen?

"Ten eerste tempo maken met de maatregelen. Ik denk aan uitstel van de inkomstenbelasting en loonbelasting. Haast maken met arbeidstijdverkorting. Noodkredieten moeten onmiddellijk ter beschikking komen. Het moet echt snel gebeuren. Ik wens je veel sterkte toe, hoor ik je zeggen. Je kunt nu beter zeggen: ik wens je veel krediet toe. Ik knok nu niet meer alleen voor mijn business, maar ook voor huis en haard."