In de laatste weken van het jaar presenteert Food Inspiration je de belangrijkste foodtrends voor 2018.

Werd er voorheen van alles in eten toegevoegd, in de toekomst gaat het om de kunst van het weglaten. Hoe natuurlijker, hoe beter. Met als overtreffende trap van deze culinaire zuivering: de waardering voor ‘terroir’.

Terroir kennen we uit de wijnproductie. Klimaat, bodem en de seizoenen hebben invloed op de smaak van wijn. Het zijn de lokale omstandigheden die het specifieke karakter bepalen. Tijd en plaats zijn herkenbaar in het product. Wijn is een voorbeeld voor andere categorieën zoals kaas, brood, vlees, bier, koffie, groenten, fruit. De uniciteit van tijd en plaats, uitgedrukt via voedsel, heeft oneindige waarde.

"Door terroir in food ontstaat ruimte voor diversiteit en avontuur. Gevolg: meer smaak en een hogere waarde"

Door efficiëntie en grootschalige productie is er een grote mate van eenvormigheid en smaakvervlakking ontstaan. Het gevolg is lage prijzen waar bijna niemand in de voedselketen iets aan verdient. Door terroir terug te laten keren in bijvoorbeeld bier en kazen ontstaat er ruimte voor diversiteit en avontuur. Het gevolg is meer smaak en een hogere waarde.

Proef de bodem 

Voorbeelden van dergelijke producten zijn de biologische, natuurkorstkaas van Remeker, gemaakt op boerderij De Groote Voort van zuivere rauwe melk van Jerseykoeien uit de Gelderse Vallei, en het in België gebrouwen Francois Grand Cru, een bier dat behandeld wordt als champagne. Tijdens het gistingsproces worden de bieren vier keer gedraaid en gekeerd, waardoor een unieke smaak ontstaat.
 

MEER WETEN OVER DE TERROIR TREND? CHECK DAN DEZE INTERNATIONALE EDITIE.

Foto: Rahi Rezvani