De trots van Chowbotics uit Californië is een robot die duizend verschillende salades maakt.

Sally de salade robot is een voorbeeld van de verregaande automatisering binnen de foodservice. De evolutie die deze innovaties op het oog hebben kan verregaande gevolgen hebben voor de toekomst van restaurants. Zeker in de fastfood sector, waar reuzen als McDonalds robots zien als oplossing voor stijgende arbeidskosten.

Vers gemaakt

Sally heeft de keuze uit twintig verse ingrediënten, en kan die combineren op ongeveer duizend verschillende manieren. En dat allemaal volledig automatisch. De compacte robot past op bijna iedere tafel, en heeft een ingebouwde koelkast om ingrediënten langer vers te houden. De saladerecepten komen van onder andere Charlie Ayers, de voormalige executive chef van Google.

Meer robots

Een groeiend aantal bedrijven werken er hard aan om robots naar de restaurantkeuken te brengen. Naast Chowbotics is er bijvoorbeeld Momentum Machines, die een robot hebben ontwikkeld die de moeder aller fastfood gerechten kan klaarmaken: de hamburger. Met minimale menselijke interactie kan hun machine een kwaliteitsburger van begin tot eind bereiden, inclusief verschillende toppings en sauzen, en volledig computergestuurd. Met 400 burgers per uur is de output indrukwekkend te noemen.