Feit: Wanneer minder gezonde producten vooraan bij het buffet worden aangeboden, scheppen gasten 31% meer op.

We willen mensen beter laten eten. Dankzij onderzoek naar het consumentengedrag bij het maken van foodkeuzes kunnen ondernemers hun bedrijfsvoering aanpassen en gasten betere en gezondere keuzes laten maken. ‘De gezonde optie moet de standaardoptie worden’, zegt Adam Brumberg van het Food and Brand Lab van de Cornell University in de Verenigde Staten.

First things first

67% van het bord wordt gevuld met de eerste gerechten die worden aangeboden bij een selfserviceformule, ongeacht of dit gezond of ongezond is. Zet gezonde items dus vooraan.

Gezond versus ongezond

Wanneer minder gezonde producten vooraan bij het buffet worden aangeboden, scheppen gasten 31% meer op.

Shrinking

Het verkleinen van de doorsnede van een bord van 30 naar 25 centimeter zorgt ervoor dat mensen 22% minder opscheppen en dus minder eten.

Duurder = beter

Wanneer de prijzen hoger liggen, worden de producten beter gewaardeerd. Tijdens een onderzoek koste een gerecht de ene dag 4 dollar en de andere dag 8 dollar. Wat blijkt, het duurdere gerecht wordt beter gewaardeerd.

Positief versus negatief

Proefpersonen die worden blootgesteld aan een positief verhaal voordat ze een voedselkeuze maken - en zich daardoor gelukkiger voelden -, maken gezondere keuzes dan mensen een negatief verhaal horen.

Slim servings

Minder eten kan makkelijk zonder dat dit ten koste gaat van tevredenheid. Personen eten gemiddeld 92% van het voedsel dat ze op een bord scheppen. Als ze dit op hebben zeggen ze dat ze voldaan zijn, ook al hebben ze met een kleiner bord minder gegeten.

Voedselkeuze

De gemiddelde persoon maakt iedere dag zo’n 200 beslissingen met betrekking tot voedsel.

Low-fat, more calories

Low-fat labels hebben tot gevolg dat mensen 16 tot 23% meer calorieën eten. Mensen nemen automatisch aan dat low-fat producten minder calorieën hebben. Hierdoor eten ze er meer van.

Optische illusie

Door de optische illusie schenken mensen 28% meer in een laag, wijd glas dan in een hoog, smal glas.

Fruit bij de kassa

Het verplaatsen van fruit naast de kassa, leverde bij een test onder basisscholen een extra verkoop van fruit op van 70 procent.

Menu labeling

Mensen zijn gevoelig voor omschrijvingen op de menukaart. ‘Zeebaars van de grill’ ontlokt meer verlangen dan ‘visgerecht’.

Wie in de horeca succesvol wil zijn, heeft psychologie nodig. Hoe je dat doet?