Yes, we hebben hem! Food Inspiration pakt award voor de producties die we maakten in Zuid-Afrika.

De makers, Susan Koenders en Lukas Vlaar, gingen de prijs ophalen bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam voor de winst in de categorie online publicatie. Susan: ‘Het was een heel gaaf event. Het publiek en de andere genomineerden waren super. Toen wilden we eigenlijk de award ook wel winnen…’

Susan en Lukas (rechts op de foto) tussen de overige prijswinnaars

Littekens en parels

In totaal werden drie items van Food Inspiration beloond door South African Tourism Nederland. Vorig jaar maakten Lukas en Susan voor Food Inspiration de videoproducties in en over Zuid-Afrika: een video over het foodconcept Babylonstoren, een interview met chef Margot Janse en een reportage over Safepane lodge & safaris. ‘Het leuke was dat de ideeën ter plekke zijn ontstaan. Zuid-Afrika is een land met littekens, maar er zijn zoveel mooie pareltjes. Het land is een ruwe diamant die je raakt. Er gebeuren ook zoveel mooie dingen, omdat mensen als een blok voor Zuid-Afrika vallen. Het land heeft ook zulke extreme beauty.’

Organische voorbereiding

Susan vertelt: ‘We hebben ons op een Food Inspiration manier voorbereid, heel organisch. Via je netwerk hoor je wat toffe concepten zijn, ter plekke maken we afspraken met de te interviewen personen en daarna schieten we de video’s. Zo krijg je hele open en spontane gesprekken. Er is niets gescript. We zijn zelf professionals en we hadden ook alleen maar professionals voor de camera.’

Een dankwoord van Susan na de inontvangstname van de award.

Anders dan anders

‘De jury vertelde in de toelichting dat ze onder de indruk zijn over hoe we onderwerpen op een andere dan andere manier hebben benaderd en de gekozen invalshoek. En hoe we daarbij geluid en tekst met elkaar hebben gecombineerd in de items. Je wordt als kijker het item ingetrokken en wilt meer weten. Dat is precies het doel van het toerismebureau: interesse voor Zuid-Afrika wekken.’

Bekijk hier de winnende inzendingen: