We willen oma haar glaasje sherry absoluut niet ontnemen, deze zomer drinken we lekker met haar mee.

De zon laat zich weer zien en binnen no-time zijn alle plekjes op het terras vergeven. Met welke drankjes maak je deze zomer indruk?

Niet (meer) voor oma

Laten we sherry voor eens en voor altijd van het oma-syndroom afhelpen. Het is tijd om de consument bekend te maken met deze heerlijke Spaanse wijnsoort. Want een gekoelde droge sherry op het terras kan zomaar het nieuwe zomerdrankje worden. De versterkte wijn van witte druiven die groeien in het zuiden van Spanje is een van de oudste wijnen ter wereld en vernoemd naar Jerez de la Fronterra. De wijn kent veel varianten: van droog, zilt en nootachtig tot vol en zoet. Vooral de drogere sherry’s zoals de Fino en Manzillas moeten gekoeld geserveerd worden dankzij het lagere alcoholpercentage ten opzichte van de zoetere, stroperige varianten. Goed om te beseffen is dat deze wijnen niet lang houdbaar zijn. De jonge wijnen oxideren snel, dus koop geen flessen in om ze vervolgens maanden in de kelder te leggen. Traditioneel wordt sherry gedronken uit een kleinere versie van een champagneglas, de copita, maar je kunt sherry prima serveren in een tulpvormig witte wijnglas. Zorg in ieder geval dat de wijn gekoeld is tot zo’n graad of 16 (mits je droge sherry serveert).

Labeling

In navolging van de (kleine) biermerken, plakken ook wijnmerken opvallende ontwerpen op hun fles. Een paar jaar geleden sierden vooral dieren nog de etiketten, nu worden kunstenaars, tekstschrijvers en designbureaus ingezet om de fles een hele eigen identiteit te geven. Volgens wijnkenner Cuno van ’t Hoff een trend. ‘Ook in Nederland wordt steeds meer wijn gedronken door een steeds breder publiek. Daar spelen wijnproducenten slim op in door hippe en opvallende etiketten te ontwerpen waarmee je gezien mag worden op het terras.’ Zoals het Kroatische wijnhuis Stina, dat designbureau Bruketa & Zinic inhuurde voor het ontwerp van hun label. Het werd een wit label, geïnspireerd op een grote rots op het eiland waar de wijnen geproduceerd worden. Het idee is om met druppels rode wijn die langs de hals het label op glijden een kunstwerk te creëren. Het ontwerp kreeg meerdere designprijzen. Volgens Van ’t Hoff willen mensen niet alleen die mooie fles wijn op hun terrastafel hebben staan om zich mee te identificeren, maar helpt het ook bij de verkoop van wijn. ‘Mensen onthouden welke wijn ze hebben gedronken. In plaats van “een Bordeaux” waarvan ze niet meer weten wat en hoe, onthouden ze nu het label. Je creëert er wijndrinkers mee. Mensen worden in eerste instantie aangetrokken door het label en verdiepen zich daarna in de wijn.’ Ook duurdere wijnen doen mee aan de labeltrend. Zoals het Franse Bad Boy van Jean Luc Thunevin. Zijn Bordeaux kreeg de veelzeggende naam van een wijncriticus dankzij het imago van de wijnmaker. Van ’t Hoff is blij met de ontwikkeling: ‘Wijn drink je voor je lol en niet om je hoofd over te breken. Het moet toegankelijk zijn en met opvallende labels is dat precies wat er wordt bereikt.’

Wil je meer lezen over de drankentrends van deze zomer?