Velen zullen het eens zijn; een verkoelend biertje is heerlijk. Welke bieren moet je op je terras serveren deze zomer?

De terrassen stromen weer vol en als ondernemer wil je je gasten aangenaam verrassen. Speel in op deze trends om deze zomer indruk te maken.

D.i.y. radler

Het Radler bier is enorm populair, maar in plaats van flesjes bier-met-fruitsmaak in te kopen, kun je zelf bier mixen tot de perfecte Radler. Ook bijzonder voor de gast die zo zijn of haar eigen bier kan samenstellen. Volgens bierkenner Henri Reuchlin is de Radler bij uitstek een drank om zelf mee aan de slag te gaan. ‘Het is verfrissend en heeft een laag alcoholpercentage en is makkelijk zelf te maken.

Neem een mooi bitter pils en mix dit met tonic, cassis, of andere fruitlimonades. Je kunt ermee experimenteren en een heel eigen en uniek aanbod maken. Heerlijk verfrissend en zoet.’ Afgelopen zomer riep de eigenaar van een biercafé uit Venlo al collega’s op zelf aan de slag te gaan. Overigens is het Duitse concept sinds 1935 populair. Het ontstond bij toeval. Een café moest op een dag zoveel fietsers van bier voorzien door het plotselinge mooie weer, dat de cafébaas ervoor koos het bier te mixen met limonade zodat hij niet te snel door zijn voorraad heen zou zijn. Hij vernoemde het drankje naar de fietsers zelf: radler.

Duitse Weizen

Duits pils is de laatste jaren uit de gratie geraakt. Met de productie van craftbier en het succes van microbrouwerijen wereldwijd moest het bier van onze Oosterburen het afleggen tegen een ruime keuze aan alle mogelijke biersoorten uit alle windstreken. Zelfs de Duitsers zelf dronken de laatste jaren meer wijn dan bier. Maar gelukkig heeft Duits bier zichzelf opnieuw uitgevonden. In het land met de meeste brouwerijen ter wereld (40% van het totaal aantal brouwerijen wereldwijd bevindt zich in Duitsland), is het bier herontdekt. Met name het traditioneel Beierse Weizen mag weer op tafel. Het Duitse tarwebier is niet te vergelijken met bijvoorbeeld het Belgische witbier. Weizen wordt sinds 1516 gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Deze Duitse wet verplicht biermakers alleen bier te maken van water, graan en hop en verbiedt het toevoegen van kruiden en vruchten. 

Volgens Henri Reuchlin van het Bierburo is het niet voor niets dat we Weizen herontdekken. ‘Met dank aan de craft movement realiseert de consument zich dat er veel meer smaken zijn binnen het bierassortiment en de Weizen is een prachtige, frisse, zomerse dorstlesser. Niet alleen oude traditionele brouwerijen brouwen het bier, maar ook jonge brouwers wagen zich aan het traditionele recept.’ ‘De Weizen is gemaakt van tarwe. De meeste bieren gebruiken gerst om te brouwen, maar hier wordt tarwemout gebruikt. Daardoor wordt het bier een beetje zurig, dat geeft de verfrissende smaak, en het bier is wat troebel. Als je echt een hele mooie Weizen hebt, smaakt hij een beetje naar banaan en kruidnagel. Dat komt door de speciale gist die gebruikt wordt bij het brouwproces. Dat geeft de bijzondere smaak: een zuur, zacht en fruitig bier, ideaal voor warme dagen.’

Wil je meer lezen over de drankentrends van deze zomer?