Het terrasseizoen is weer van start gegaan. Wat zijn de coolste cocktails van deze zomer?

Met welke drankjes kun je deze zomer je gasten verblijden? We brengen je de drankentrends van het terrasseizoen van 2015.

Cider house rules

Sprankelend, fris en met een laag alcoholpercentage, dat klinkt als de ideale terrasdrank. Cider buzzt al een paar jaar in hippe cafés, op streekmarkten en foodtruck festivals. Steeds meer kleine ondernemers pakken het ambacht van cider maken op. Cider wordt zowel door grote bedrijven gemaakt als door jonge stellen die appelgaarden opkopen en hun eigen cidermerk beginnen. De Amsterdamse microbierbrouwerij Oedipus sloeg de handen ineen met Giel Hollandse cider, een kleine producent uit Zeist gerund door twee liefhebbers, en bracht Giel & Oedipus gedrooghopte cider op de markt. Wel met 8% alcohol, maar een ultiem zonnig drankje. De kleinere huizen produceren vooral biologische cider. Zoals het Engelse huis Dunkertons. Zij produceren onder meer biologische Black Fox cider, organisch en biologisch. Cider komt in alle soorten en maten, van zoet tot droog en van bubbelend tot koolzuurvrij en ze zijn prima te mixen met andere dranken. Zowel gin als rum en zelfs bier laten zich prima mixen met cider in een cocktail en sangria wordt ook regelmatig aangelengd met cider. Het internationale food magazin Serious Eats zette een paar mooie zomerse cider cocktails op een rij. 2014 was een goed oogstjaar voor de appels dankzij de late vorst, regen en de zonnige zomer. 2015 belooft dus een goed ciderjaar te worden. De flessen cider, die vaak volgens de champagnemethode worden gebotteld en gegist, liggen klaar. Dus zet een gevarieerd aanbod op de kaart en verras de gast met deze bijzonder sprankelende drank.

Bloody Viking

Geïnspireerd door de Scandinavische foodtrend waarbij lokale producten en ouderwetse technieken worden gebruikt, is de Scandinavische cocktail het volgende stukje Nordic Delight. Verwacht geen gefermenteerde producten in je cocktail, al zijn er chefs die zich hier aan wagen. Wel zien we cocktails met lokale sterke dranken opkomen, dankzij een lange traditie van de Scandinavische landen in stoken. Zoals het van tarwe of aardappelen gestookte en met kruiden op smaak gebrachte Akvavit. De cocktails die gemaakt worden, hebben stoere namen als Bloody Viking, Nordic Caipirinha of Scandinavian Evening. Dat geeft een nieuwe draai aan de vertrouwde cocktail. Om mee op te vallen!

Wil je meer lezen over de drankentrends van deze zomer?