Nederland is een van Europa’s grootste geitenkaasproducenten. Maar geitenvlees laten we staan… Waarom?

Voor geitenkaas zijn melkgevende vrouwtjes nodig. Een aantal bokjes mogen blijven met voortplanting als doel, maar voor de rest hebben vleesliefhebbers over het algemeen niet veel oog voor bokken. Jaarlijks worden zo’n 150.000 bokjes geëxporteerd, naar onder andere Spanje en Italië. De Nederlandse consument zou het vlees - vanwege de ‘geiterige’ smaak - niet waarderen.

No goats no glory

Voorvechters als Nel Schellekens bewijzen het tegendeel. Nel is gelukkig niet de enige die zich inzet voor het ondergewaardeerde bokkenvlees. Tijdens de Dutch Design Week in oktober 2014 werd een proefboerderij gebouwd waar boeren onderling gedachten konden uitwisselen over mogelijke manieren om in de toekomst voedsel te verbouwen en verkopen.

Take-away geitenvlees

Op 24 oktober 2014 was de afzet van geitenvlees onderwerp van gesprek in het Farm:Lab van de proefboerderij. Geitenhoudster Jeannette van de Ven ging met stakeholders uit de sector, fooddesigners, marketeers en ambtenaren in gesprek over het beter positioneren van geitenvlees op de markt. Ideeën als kookworkshops, een culinair tijdschrift over geitenvlees en take-away geitenvlees kwamen ter sprake. De komende periode wordt er verder gewerkt aan marketing van geitenvlees door kookworkshops bij zorginstellingen.

Meer weten over dit onderwerp?