Afwachten tot het weer drukker wordt in je zaak? Volgens @Mark_Haagen is dat zonde van je tijd.

Wat doe je om het laagseizoen te overleven? Moet je überhaupt openblijven? Of sluit je de deuren om de wereld te verkennen op zoek naar inspiratie? We vroegen Nederlandse en Belgische entrepreneurs, trendwatchers en ondernemers uit de wereld van food en hospitality om hun tips. Dit is wat Mark Haagen ons vertelde.

Tips van Mark Haagen

‘Afwachten tot het weer drukker wordt? Dat is zonde van je tijd. Soms kun je als bedrijf teveel in het hokje ‘seizoensbedrijf’ worden geplaatst, terwijl je in werkelijkheid zoveel meer te bieden hebt. Kijk naar mogelijkheden voor herbestemming van ruimtes die in het laagseizoen niet gebruikt worden. Zo hebben we bij Kameryck sinds kort losstaande paviljoens - in de zomer gebruikt als ‘breakout rooms’ - omgetoverd tot vergaderlocaties.’

In het voorhoofd kruipen

‘Korting geven op je bestaande prijzen, daar geloof ik niet in. Mijn gouden tip? Geef geld uit aan marketing in deze rustige tijden! Het laagseizoen is een perfecte tijd om bestaande relaties actief te benaderen. Niet alleen per telefoon maar ook op locatie. Het is dan wel belangrijk dat je een boodschap overbrengt en niet alleen gericht bent op het ‘werven’ van gasten. Je bent weer in beeld en er wordt over je ‘geluld’. Al deze PR zorgt wellicht voor meer omzet in deze rustige maanden, maar nog meer in de maanden erna. Als ondernemer moet je namelijk niet in het hoofd zitten, je moet in het voorhoofd zitten!’

Niet accepteren

‘Ook al blijven de rustige maanden van het jaar moeilijk, weiger die rustige tijd te accepteren. Zet acties of evenementen op die je misschien al een aantal jaar niet meer - of nog nooit - hebt georganiseerd. Zo organiseren we in de eerste maanden van het nieuwe jaar twee Kameryck-klassiek koffieconcerten. Luisteren naar klassieke muziek met een aansluitende sharing-lunch. Misschien verdien je er niet veel aan, maar het is wederom goede PR en je hebt een reden om lawaai te maken.

Mark Haagen is mede-eigenaar van restaurant, vergader-, horeca- en evenementenlocatie Kameryck in Kamerik. Na een rugzak aan ervaring in de foodservicebranche startte hij - gedreven door passie voor het vak - in 2007 samen met Hans Voorn hun onderneming vol zakelijke faciliteiten in Het Groene Hart. Een bijzondere combinatie op het gebied van vergaderen, evenementen en horeca in een natuurlijke omgeving.

Meer tips om een rot tijd te overleven? Bekijk ze in de nieuwe Het wordt een rot jaar-editie