Van biercocktails tot handcrafted likeuren. Bartenders drukken hun persoonlijke smaakstempel op de kaart

Waar termen als homemade en specialiteit van het huis trots op menig menukaart staan, proberen ook bartenders hun persoonlijke smaakstempel te drukken, met zelfgebrouwen bieren, homemade siropen, shrubs en handcrafted likeuren.

Veel bartenders voegen smaken als cacao of rozenessence toe aan hun zelfgebrouwen bier of huisgemaakte siroop, en laten deze smaken ook terugkomen in de receptuur van de cocktail. Resultaat: een cocktail in perfecte harmonie.

Bier verzacht sterk

Huisgebrouwen bier en speciaalbieren van microbrouwerijen ga je steeds vaker in cocktails terugzien. De opkomst van biercocktails loopt gelijk met de groeiende populariteit van speciaalbier. Het bier geeft een bijzonder mondgevoel. Bier kan tonen van sterke dranken verzachten en voller maken, zonder het waterig te maken zoals frisdrank dat doet.

Jasmijnthee

Thee is ook een geliefd ingrediënt voor cocktails. Thee bevat veel tanines of polyfenolen, die perfect mengen met de zuren in alcoholhoudende dranken. Door deze combinatie krijg je een heerlijke en zachte smaak. Theesoorten die volop worden gemixt zijn jasmijn, hibiscus en green tea. Bijvoorbeeld met gin, Aperol of tequila.

Azijn geeft frisheid

Azijncocktails overgewaaid uit Japan zijn een onverwachte nieuwe smaaksensatie geworden. Japan is een land met een welverdiende reputatie voor ongewone drankinnovatie. Trendy bars in New York vervangen ingrediënten zoals citroen en limoen door azijn om hun cocktails een vernieuwende frisheid te geven.

Lees meer over de trend naar lokale, kleinschalige productie in de drankensector in de nieuwe Het wordt een rot jaar-editie.