Keuzestress voor het diner? @Comodonyc heeft de oplossing: het Instagram menu. #trendreport2015 #experience3.0

Horecazaken worden steeds creatiever in het tegemoetkomen aan smartphone-adepten. Ze bieden apps die het mogelijk maken om te reserveren en te betalen. Of ze stimuleren multi-task dining door gerechten aan te bieden die je in één hand kunt houden terwijl je met de andere je smartphone bedient.

#Comodo Menu

Het Zuid-Amerikaanse restaurant Comodo, in Soho, New York biedt gasten een Instagram-menu. Het restaurant nodigt zijn gasten uit om hun foto’s op het fotoplatform te delen. Het principe is om gasten in hun menukeuze te helpen door ze Instagram-foto’s te laten zien die eerdere gasten hebben gemaakt. Als je de menukaart vraagt, verwijst de ober naar #ComodoMenu op Instagram. Op die manier blijft de restaurant in contact met zijn gasten.