Rise and shine! Van een boterham met hagelslag tot gefermenteerde sojabonen. Ontbijt over de hele wereld in beeld

Wat het meest belangrijke eetmoment van de dag zou moeten zijn, wordt door velen ingevuld met een inspiratieloze kom yoghurt of boterham met pindakaas. Zij die op de vroege ochtend ook nog eens hun kroost aan het eten moeten weten te krijgen, zijn meer geneigd om de ontbijttafel te vullen met suikerhoudende producten. Van chocoladepasta tot mierzoete ontbijtgranen.

Volgens Krishnendu Ray - docent food studies aan de New York University – is het gedachtegoed dat kinderen nietszeggend, zoet voedsel zouden moeten eten als ontbijt een hele industriële aanname. In veel delen van de wereld wordt de dag namelijk begonnen met smaken die bij ons al snel als raar of vies zouden worden beschouwd – zoals lauw, zuur, gefermenteerd of juist vettig.

Hannah Whitaker liet zich voor de New York Times inspireren door dit alledaagse ritueel. Het resultaat? Een portret van kinderen over de hele wereld aan de ontbijttafel.

Beeld: Hannah Whitaker

Saki Suzuki, 2 ¾ jaar oud, Tokio
Gefermenteerde sojabonen (Natto), witte rijst, miso soep, kabocha pompoen in sojasaus en zoete sake, augurken, omelet en gegrilde zalm.

Doga Gunce Gursoy, 8 jaar oud, Istanbul
Honing en opgeklopte room (Kaymak) op geroosterd brood, groene en zwarte olijven, gebakken ei met pittige worst (sucuk), boter, hardgekookte eieren, dik druivensap (pekmez) met tahini, schapen- en geitenkaas, jam, gebakjes en brood, tomaat, komkommer, witte radijsjes en andere verse groenten, rode paprikapasta en sinaasappelsap.

Nathanaël Witschi Picard, 6 jaar oud, Parijs
Een kiwi, tartine, zelfgebakken stokbrood met boter en jam, ontbijtgranen met melk en vers sinaasappelsap.

Emily Kathumba, 7 jaar oud, Chitedze, Malawi
Maïsmeelpap (phala) met sojabloem, gebakken oliebollen van maïsmeel, uien, knoflook en chili, gekookte zoete aardappel en pompoen en sap van gedroogde hibiscusbloemen en suiker.

Birta Gudrun Brynjarsdottir, 3 ½ years old, Reykjavik, IJsland
Havermoutpap (hafragrautur) gekookt in water of melk met bruine suiker, ahornsiroop, boter, fruit of karnemelk. En een lepel visolie.

Viv Bourdrez, 5 years old, Amsterdam
Een glas melk met brood, ongezouten boter en hagelslag.

Bekijk meer foto’s en lees meer over de fotoserie op de website van de New York Times