De koffiebrander wordt een koffiebrouwer @stumptowncoffee

Food Inspiration was op bezoek bij de ‘coolest coffeebrand in the world’, Stumptown in Portland, USA. We hoorden dat de vraag naar cold brew koffie dit jaar is geëxplodeerd. Stumptown is pionieer in cold brew en zoekt naar een optimaal brouwproces. De productie heeft gelijkenissen met het brouwen van bier. Het brouwen van de koffie duurt bij Stumptown twaalf tot zestien uur. Daarna volgt de filtratie. Er vindt geen verhitting plaats. Bij Stumptown waken ze voor te veel mechanisering. Alle koffies worden met de hand gewogen, het branden is niet geautomatiseerd en gebeurt onder de regie van enkele meesterbranders. 

Third Wave

De ‘Third wave of Coffee’ verwijst naar de huidige beweging van high-quality koffie, dat koffie beschouwt als een ambachtelijke levensmiddel, in plaats van een commodity. Het gaat erom alle stadia van de productie te meesteren: het verbeteren van de koffieteelt, het oogsten en het verwerken van de bonen, het aansterken van relaties tussen koffieboeren en -branders, de hogere kwaliteit in het branden van de bonen tot het zetten van de perfecte koffie.
De hippe koffieconcepten zijn de laatste tien jaar in tal van steden opgedoken. Stumptown werd vijftien jaar geleden opgericht door Duane Sorensen. Hij geldt als een van de aanjagers van deze koffietrend. 

Lees alles over deze koffietrend in het magazine!

Stumptown Cold Brew - Portland from Food Inspiration on Vimeo.