In naam der gekke groente schreef @Krommunity Intermarche een brief. Een compliment en kritische noot #ingloriousfood

De campagne 'Inglorious fruits & vegetables' van de Franse supermarktketen Intermarché zal weinig mensen zijn ontgaan. Het filmpje verspreidde zich razendsnel, wereldwijd. De boodschap? Groente en fruit hoeft niet perfect te zijn en mag er best lelijk uitzien.

Vervolgens promootte de supermarktketen lelijk groente en fruit tegen een gereduceerde prijs. Het lelijke (lees: kromme) broertje of zusje van de perfecte (lees: rechte) komkommer werd bijvoorbeeld voor 30% minder verkocht. En hoewel de dames achter het Nederlandse Kromkommer dat idee omarmen en het een mooi initiatief vinden van Intermarché, vinden ze vooral het stukje 'lelijk fruit, voor een lage prijs' niet ok. Ze schreven de Franse supermarktketen een brief.

Beste Intermarché,

'Allereerst gefeliciteerd met jullie ontzettend succesvolle campagne voor ‘inglorious fruits and vegetables’. Afgelopen maand zaten onze Facebook-, Twitter- en mailaccounts vol berichten van vrienden en volgers die ons wezen op jullie video over ‘failed lemons’ en ‘ugly carrots’. Hoewel jullie natuurlijk niet de eerste waren met dit idee*, hebben jullie het duidelijk goed aangepakt. Een gemiddelde dagelijkse verkoop van 1,2 ton, een stijging van 24% in winkelbezoeken en een wereldwijd bereik van meer dan 21 miljoen mensen: van dit soort cijfers kunnen wij alleen maar dromen. Chapeau!

Als krombassadeurs van gekke groenten en fruit zijn wij natuurlijk meer dan blij dat retailers zoals jullie het met ons eens zijn dat een kromme komkommer écht net zo lekker is als zijn perfect rechte broertje. Groente en fruit kan niet verspild worden om hun looks. Gelukkig zien we dat steeds meer consumenten, retailers, overheid en boeren zich realiseren dat voedselverspilling een belangrijk issue is. En waar kan je dan beter beginnen dan bij het laaghangende ‘gekke’ fruit? Dat idee is op zich natuurlijk helemaal niet slecht. Supercool zelfs, al zeggen we het zelf. Al zijn er wel een paar dingen waar we ons zorgen om maken.'

Lees de hele brief van Kromkommer aan Intermarché hier.

Video
Bekijk de video van Inglorious fruits & vegetables nog eens: