He won the #bestjobinfood! We spraken met winnaar @IdoEssed over vreugd en voorbereiding.

Precies elf dagen geleden hoorde Ido Essed dat hij deze zomer als trendwatcher naar Rio vliegt om een week lang de Latijns Amerikaanse gastronomie te ontdekken. Op onze kosten uiteraard. Na bijna twee maanden kwam hij van de tien sollicitanten voor de #bestjobinfood als winnaar uit de bus. Hoe kijkt de trendwatcher in spé terug op deze allesbeslissende dag?

Onwerkelijk
‘Het is voor mij nog steeds onwerkelijk’, zegt Ido. ‘Ik had het van tevoren niet verwacht, maar vind het vooral ontzettend leuk. Tien deelnemers, dacht ik, dat wordt vooral erg lang wachten.’ Maar de laptop - om het wachten te overbruggen - kon in de tas blijven zetten. ‘De andere negen deelnemers waren zulke enthousiaste foodies, dat het al een super leuke dag op zich werd’.

Familie en vrienden
Ook thuis werd Ido’s overwinning goed gevierd. ‘Familie en vrienden hebben de afgelopen weken hartstikke fanatiek gestemd en gedeeled op Facebook en waren natuurlijk super trots dat het gelukt was’.

Voorbereidingen
Nu het besef steeds meer komt en de spanningen van de finaledag gezakt zijn, kunnen de voorbereidingen voor de zomer langzaamaan in gang worden gezet. ‘Om een goed beeld te krijgen van de lokale producten en gebruiken wil ik eerst de versmarkt op. Via eatwith.com heb ik een mooi adres gevonden waar ik met locals kan genieten van klassieke Braziliaanse huis-, tuin- en keukengerechten. Je kunt veel op internet vinden, maar voor de meest belangrijke en actuele dingen moet je toch bij de locals zijn.’ Een bezoekje aan de favelas staat verder op de planning. En de ‘haute cuisine’ van Rio? ‘Die laat ik uiteraard ook niet links liggen!’