Eieren, bananen en bessen boordevol E-nummers. Is dit het nieuwste voedselschandaal?

Bewerkte voedingsmiddelen gaan gepaard met een waslijst vol chemisch klinkende ingrediënten. Met name E-nummers en onuitspreekbare bestanddelen proberen we angstvallig uit ons voedingspatroon te houden.

Maar wist je dat zelfs de meest eenvoudige en natuurlijke producten E-nummers bevatten? Onderstaande fotoserie laat zien dat een doodnormaal ei boordevol E-nummers zit, om nog maar te zwijgen over bijna onuitspreekbare componenten zoals phenylacetaldehyde en octadecanal.

Angst
De fotoserie is samengesteld door de Australische scheikundige James Kennedy. Met dit project wil hij de angst die veel mensen hebben voor ‘scheikundige’ benamingen wegnemen. Hij wil aantonen dat natuurlijke verbindingen en structuren vele malen gecompliceerder en onvoorspelbaarder zijn dan alles wat in het laboratorium wordt gemaakt.

E163
De posters geven een opsomming van alle ingrediënten in eieren, bananen en bessen en vervangt de gewone namen door E-nummers en scheikundige benamingen. Bijvoorbeeld de superfoodstof anthocyaan in blauwe bessen wordt ook wel E163 genoemd.