Had een veganistische lifestyle vroeger nog een wat stoffig imago, leken het daarna vooral de meisjes op Instagram die de veganistische overtuiging verspreidden. Maar inmiddels heeft het plant-based dieet spierballen gekregen. Wij selecteerden 10 bekende mannen die bijdragen aan het stoere imago van een plantaardig dieet.

Op de foto: Lewis Hamilton

1. Lewis Hamilton (36), Groot-Brittannië

Formule 1-coureur en zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton eet sinds 2017 uitsluitend plantaardig. Volgens hem is dat de beste brandstof voor zijn lichaam, dat continu in topconditie moet zijn. Hij zegt zich sterker en ‘schoner’ dan ooit te voelen, al doet hij het voor het welzijn van de dieren. In zijn korte biografie op Instagram is "Plant based diet, love animals" te lezen. Via Instagram roept hij zijn volgers regelmatig op om zijn voorbeeld te volgen en te stoppen met het eten van vlees.

2. Joaquin Phoenix (46), Puerto Rico

Acteur Joaquin Phoenix is bekend uit de film ‘Walk the line’, waarin hij de hoofdrol van Johnny Cash speelt, en als Joker, uit de gelijknamige film uit 2019. In zijn speech na het winnen van de Oscar, gebruikte hij zijn naam en bekendheid om op te komen voor wie z’n stem niet kan laten horen: dieren. Phoenix eet veganistisch sinds hij drie jaar oud is. Hij zegt van jongs af aan al niet te hebben begrepen waarom wij het recht zouden hebben om dieren te vermoorden en mishandelen voor ons eigen plezier en genot.

Joaquin Phoenix

Op de foto: Joaquin Phoenix, foto door ANP

3. Timothy Pakron a.k.a. Mississippi Vegan (34), Verenigde Staten

Timothy Pakron is een kunstenaar en fotograaf die – per ongeluk – foodblogger werd. Op zijn Instagrampagina deelt hij dagelijks foto’s en daarmee een flinke dosis plant-based inspiratie. Timothy is al veertien jaar veganist. Wat begon als dinerparty voor vrienden en het delen van recepten is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol platform en bijbehorend kookboek. Voor veganistische bacon, gemaakt van shiitake, moet je bij hem zijn.

4. Jeremy Reijnders (26), Nederland

Sporter Jeremy Reijnders laat zien dat je geen dierlijke producten nodig hebt om topfit te zijn. De voormalig judokampioen traint mee op het hoogste niveau crossfit en is sinds 2015 veganist. Hij promoot het plantaardige dieet niet alleen omdat het goed is voor het klimaat en dierenwelzijn. Aanvankelijk maakte hij de keuze vooral voor zichzelf. Hij ging steeds zwaarder trainen, dus deed hij veel onderzoek naar het beste dieet voor topsporters. Dat bleek, volgens hem, plant-based. Reijnders stelt dat hij er sterker door is geworden en dat zijn lichaam bovendien veel sneller herstelt: van drie tot vier dagen spierpijn naar een tot twee dagen. In 2018 werd hij verkozen tot fitste man van Nederland.

Jeremy Reijnders

Op de foto: Jeremy Reijnders

5. Novak Djokovic (33), Servië

Tennisser Novak Djokovic won zeventien grandslamtoernooien, waarvan vijf keer Wimbledon. Naar eigen zeggen heeft hij zijn topvorm te danken aan het plantaardige dieet dat hij sinds een paar jaar volgt. Zelfs vroegere allergieën zijn verdwenen. Hij daagt andere atleten uit zijn voorbeeld te volgen, omdat het dieet goed is voor je lijf, maar ook omdat hij vindt dat we met z’n allen iets moeten doen aan de klimaatverandering en het massale slachten van dieren voor de voedselindustrie.

6. Wu-Tang Clan, Verenigde Staten

Ook de hip-hopformatie Wu-Tang Clan heeft gekozen voor een veganistische lifestyle. Althans, acht van de tien leden van de groep. Volgens Jason Hunter, een van de bandleden, moet je vanaf je veertigste extra goed voor je lichaam zorgen. Een van de manieren om dat te doen is het volgen van een plantaardig dieet. Nu de meeste leden van de hip-hopgroep de vijftig naderen of al zijn gepasseerd, zijn ze bijna allemaal overstag. Bandleden Ghostface Killa en GZA hebben in samenwerking met fastfoodketen White Castle zelfs een veganistische burger ontwikkeld: The Impossible Slider.

7. Ed Winters a.k.a. Earthling Ed (29), Groot-Brittannië

Dierenrechtenactivist en filmmaker Ed Winters wordt ook wel the vegan social media star genoemd. Via Facebook, Instagram en YouTube probeert hij zoveel mogelijk mensen te overtuigen van een veganistische levensstijl, omdat volgens hem alle levende wezens op aarde hetzelfde recht zouden moeten hebben, namelijk het recht om te leven. Volgens hem kiezen alle niet-vegans ervoor dieren te mishandelen. In verschillende TEDx Talks weerlegt hij veel bekende argumenten tegen een plantaardig dieet en zet hij zelfs de grootste critici aan het denken.

8. David Yeung (46), Hong Kong

Ondernemer David Yeung is de oprichter en CEO van Green Monday, dat door PETA werd uitgeroepen tot Asia’s Company of the Year 2019. Het bedrijf strijdt voor een groener en gezonder dieet wereldwijd door het ontwikkelen en verkopen van groene producten en vleesvervangers. Naast het succesvolle platform startte Yeung de plantaardige conceptstore Green Common en start-up Omnipork. Met dat laatste merk, dat een veganistiche variant van varkensvlees produceert, probeert Yeung de enorme consumptie van varkensvlees in China te reduceren.

David Yeung

Op de foto: David Yeung

9. James Aspey (34), Australië

De meest activistische veganist in dit rijtje is James Aspey. Zijn ludieke acties om aandacht te vragen voor dierenrechten gaan de hele wereld over. Zo besloot hij op 1 januari 2014 een jaar niet te praten om aandacht te vragen voor dierenrechten: “I went voiceless because they are voiceless”. Daarnaast fietste hij vijfduizend kilometer van Darwin naar Sydney en liet hij zich eens 24 uur achter elkaar tatoeëren, alles om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor dierenrechten. En met succes, want Aspey is inmiddels een inspiratie voor velen.

10. Henry & Ian - BOSH! (beiden 35), Groot-Brittannië

Henry Firth en Ian Theasby zijn de mannen achter het succesvolle merk BOSH!. Met een kleine twee miljoen volgers op Facebook, 195.000 abonnees op YouTube, ruim 770.000 volgers op Instagram, vijf veganistische kookboeken en hun eigen tv-show ‘Living on the veg’ hebben ze een ongelooflijk groot bereik. En dat alles omdat ze, toen ze zelf vier jaar geleden besloten voortaan veganistisch te eten, vonden dat er te weinig aanbod was van lekkere, niet al te ingewikkelde plantaardige recepten. Dankzij hen is veganistisch koken een stuk gemakkelijker (en leuker) geworden.