Het tempo van ‘s werelds grootste restaurantconcerns is bijna niet bij te benen. Hoe staan The Big Three van de foodbusiness ervoor? Zet schaalvergroting door? Wie staan er te rammelen aan de poort? Waar wordt het meeste geld verdiend? En waar zitten de groeiers van de toekomst? Wij gingen op onderzoek uit. Dit zijn de resultaten: 5 trends die wij signaleren onder de grootste restaurantketens op aarde.

1. The Big Three

Yum! Brands, McDonald’s en Subway hebben de meeste locaties. Opgeteld hebben deze Big Three samen ruim 132.000 restaurants. De aantallen zijn als volgt verdeeld:

- Yum! Brands heeft 55.000 KFC’s, Pizza Huts, Taco Bells en Habit Burger Grills in 155 landen.

- McDonald’s is present op 40.275 plekken in 118 landen.

- Subway heeft 36.785 restaurants in 103 landen.

Bij Subway is de tendens dalend: het had op zijn hoogtepunt in 2016 44.700 vestigingen. Maar hoewel Subway duizenden locaties verloor, is de langjarige tendens van The Big Three één van gestage groei. Ondanks internationale turbulentie, zoals de terugtrekking uit Rusland, zet de wereldwijde schaalvergroting door. In 2006 lag het aantal restaurants van hen bij elkaar opgeteld op 94.500, vijf jaar geleden hadden ze gezamenlijk 124.800 vestigingen.

2. Grootste nekhijgers

The Big Three voelen de hete adem in de nek. Vooral Subway moet vrezen voor zijn toppositie, zeker nu er onrust heerst rond het merk doordat het te koop staat. Nummer 4 Starbucks blijft doorgroeien en stelt zijn ambities voor de komende jaren hoog. 32.200 outlets heeft de koffieformule nu in 80 landen.

Achter Starbucks gaan Inspire Brands en Restaurants Brands International vrijwel gelijk op. Inspire Brands ontstond vijf jaar geleden toen Arby’s, een Subway-achtige formule, andere merken opkocht. Nu heeft Inspire Brands 29.900 restaurants in ruim 60 landen van de merken Dunkin’, Baskin-Robbins (ijs), Sonic Drive-In (burgers), Arby’s, Buffalo Wild Wings, Rusty Taco en Jimmy John’s (sandwiches).

Restaurant Brands International ontstond in 2014 uit het samengaan van Burger King en de Canadese formule Tim Hortons (koffierestaurants). Kipconcept Popeyes en broodjesformule Firehouse Subs horen inmiddels eveneens bij RBI. 28.200 outlets in ruim 100 landen was de stand eind 2022.

Ook Domino’s hoort bij de nekhijgers met zijn 20.200 pizzazaken in ruim 90 landen. Als bijna geen ander heeft het zijn maximale potentie in lokale markten in veel landen haarscherp op het netvlies.

In Nederland is Domino's inmiddels de snelstgroeiende foodformule. Lees hier meer »

3. Het grote geld

Het aantal vestigingen zegt nog niets over de omzet. Nederlandse cijfers illustreren dit. Een restaurant van McDonald’s draait een jaaromzet van gemiddeld 4 miljoen euro, terwijl veel Subways de vier ton niet eens halen. Inspire Brands en McDonald’s zetten wereldwijd respectievelijk 28 miljard en 22 miljard euro om, de rest volgt op behoorlijke afstand.

Soortgelijke miljardenomzetten worden binnen foodservice verder alleen behaald door grote cateraars (deels inclusief facilitaire diensten) en hotelconcerns (inclusief logies). Supermarkten zijn als foodverkopers weer van een andere categorie. Zo komt Ahold Delhaize op bijna 88 miljard euro jaaromzet, Spar noteert ruim 41 miljard euro. Bij ‘s werelds grootste supermarkten gaan zelfs honderden miljarden om.

4. Groeiers van de toekomst

De grootste restaurantconcerns zijn vrijwel zonder uitzondering Amerikaans. De Verenigde Staten barsten bijna uit hun voegen van de regionale en landelijke concepten, oud én een stuk jonger. Er zijn er een aantal met enkele duizenden vestigingen. Vrijwel allemaal hebben zij ook al een lange historie. Maar de kleinere, nieuwere formules met enkele honderden outlets groeien relatief het hardst. En ongetwijfeld zullen door fusies en overnames nog enkele grote concerns ontstaan.

Voor de hand ligt dat de grootste groeiers van de toekomst een Indiase, Chinese of andere Aziatische oorsprong hebben. In de internationale hotelwereld liggen de voorbeelden van enorme Aziatische groeikracht voor het oprapen. Jin Jiang en een aantal andere Chinese hotelgroepen, maar ook Oyo uit India, hebben samen tienduizenden hotels.

Hoe snel het in grote en krachtige Aziatische markten met restaurantketens kan gaan, laat het voorbeeld zien van het Chinese koffieconcept Luckin Coffee. Hun expansie wordt door Amerikaanse deskundigen omschreven als “één van de snelste groei-avonturen ooit in de restaurantgeschiedenis”. De eerste vestiging is in 2017 in Beijing geopend. Met een beetje goede wil zijn er eind dit jaar in China meer dan 10.000 Luckin Coffee’s.

5. Groei via multi-franchise

Om snel te kunnen groeien, is voor veel restaurantmerken samenwerking met krachtige masterfranchisers en/of multi-franchisers van belang. Niet zelden fungeren ook cateraars op travellocaties als multi-franchisers.

In ons land is Collins Foods een mooi voorbeeld van zo’n licentiehouder. De Australische masterfranchiser kocht tientallen Nederlandse KFC’s en zorgt er nu voor dat dit restaurantmerk van Yum! versneld expandeert. 

Omdat dit soort bedrijven sterk kapitaalgedreven zijn, kan de stijging van de rente hen parten spelen. Hoewel er nog volop nieuwe master-contracten worden afgesloten door restaurantconcerns, zijn er met name in de Verenigde Staten dit jaar al de nodige voorbeelden van faillissementen in deze sector. Zo verloor Hardee’s (hamburgerketen van CKE Restaurants) één van zijn grootste franchisers. RBI zag een franchiser van 120 Burger Kings failliet gaan. De laatste maanden slaagden daarnaast de nodige kleinere franchisers er niet in het hoofd boven water te houden.