We signaleren een grote horecatrek naar de randen van steden. Waren het eerder vooral wereldrestaurants (all you can eat) die zich vestigden bij verkeersknooppunten in de stedelijke periferie, nu zijn het overwegend franchiseformules die zich concentreren in zogeheten fastfoodstrips of foodcourts. 4 insights over deze trend. 

1. Foodvillage Duiven: 12 tot 15 restaurants

Onder de rook van Arnhem, op steenworp afstand van de A12, opent later dit jaar Foodvillage Duiven. Het wordt veruit de grootste fastfoodstrip van ons land. McDonald’s zit er al heel lang, KFC en Subway bouwden nieuw. Als Foodvillage Duiven klaar is, zijn er daarnaast ook vestigingen van Burger King, Febo, Taco Bell, Salsa Shop, Spare Rib Express, Wok to Go, LEON (eigendom van EG Group) en De Beren.

Zeker komt daar ook nog een sushirestaurant bij, mogelijk nog een koffie- en/of broodjeszaak. Totaal zal Foodvillage Duiven bestaan uit 12 tot 15 restaurants. Het restaurantpark zit vlakbij publiekstrekkers als Ikea en Makro. Dagelijks worden 15.000 restaurantbezoekers verwacht.

2. Foodcourts van EG Group

Een grote animator van de restauranttrek naar verkeersknooppunten is de Britse EG Group. Het concern, ontstaan uit een fusie in 2016, heeft wereldwijd duizenden tankstations en trekt jaarlijks maar liefst 1,3 miljard klanten. In ons land is EG Group present op ruim 200 locaties.

De groep opende foodcourts bij steden als Goes, Amersfoort en Bleiswijk. Ook op bedrijventerreinen exploiteert EG restaurants van merken als Burger King, KFC, Subway en Starbucks. Wereldwijd heeft EG Group ongeveer 2.000 foodservice-outlets, en dat aantal groeit snel.

3. Vastgoed en fastfood

Hoewel nieuwe foodcourts kritiek oproepen in de lokale politiek en de samenleving, lijkt de groei er de laatste jaren (weer) flink in te zitten. Foodstrip bij Amsterdam en The Foodspot bij Utrecht behoorden in de jaren 2006-2010 tot de eersten in hun soort, op andere plekken (zoals bij de A12-afrit Veenendaal) ontstonden foodcourts meer organisch. Naast partijen als EG Group werpen zich vooral vastgoedontwikkelaars op foodcourts, zoals ook het geval is bij Foodcourt A27 bij Nieuwegein, dat afgelopen najaar opende.

Voor fastfoodformules zijn foodcourts een goede methode om snel verder te groeien, maar mogelijk krijgen ze in de nabije toekomst te maken met overheidsregels die de groei van het aantal restaurants beperken. In Den Haag wordt regelgeving voorbereid om fastfood in de openbare ruimte te beperken.  

4. Meer stadsrandhoreca

Een andere ontwikkeling, een kleine tien jaar geleden gestart, zijn grootschalige wereldrestaurants (all you can eat) op goed bereikbare locaties aan de stadsranden. Ons land telt 50 tot 100 van dit soort restaurants aan stadsranden. Vaak hebben ze 500 tot 1.000 zitplaatsen. Enkele wereldrestaurants groeiden uit tot formules met meer vestigingen, zoals Watertuin, Atlantis, ABC Restaurants en Fusion Plaza. Hoewel een aantal van hen het moeilijk kreeg door de lockdowns en de groei omsloeg in stabilisatie, trekken deze grootschalige restaurants per saldo nog steeds veel gasten. Nieuwe foodcourts met keuze uit verschillende formules kunnen voor hen een bedreiging betekenen.

Tot de stadsrandtrend kun je ook de foodhallen op industriële locaties rekenen. Daarnaast groeit het aantal Van der Valk-restaurants in de buurt van de snelweg nog altijd. De stadsrandtrend blijft zich voorlopig nog wel manifesteren.