Iedere maand zet Food Inspiration een foodstart-up in de spotlights. Een nieuwkomer met een innovatief product of idee. Deze maand: ApronStudio, een duurzaam designlabel voor bartenders en horecaondernemers. We spraken met oprichtster Annelies Nuy.
Wat is sustainable bartending?
“Het is een trend die je in de afgelopen jaren steeds groter ziet worden. Het komt erop neer dat in de drankensector meer en meer duurzame oplossingen worden toegepast. Waar op de menukaart en in de keuken duurzaamheid al steeds vanzelfsprekender wordt, is dit in de drankenwereld en de barsector nog upcoming. Maar ook hier zie je dat steeds meer bartenders en ondernemers nadenken over hoe zij op het gebied van duurzaamheid een verschil kunnen maken. En ook hoe ze dit zichtbaar maken naar de gast. Een voorbeeld zijn de herbruikbare coasters, leren onderzetters die in veel zaken de wegwerpservetjes vervangen. Zo zijn er steeds meer accessoires die een duurzaamheidsimago uitstralen, ook in de dranken- en barsector.”
Hoe kan je je bar een duurzaam imago geven?
“Door als bartender of ondernemer niet alleen bewust om te gaan met ingrediënten, maar ook met de materialen die je gebruikt. Door glaswerk niet meteen weg te gooien als het kapot is, of door kleding te repareren en zo her te gebruiken.”
Wat houdt de Japanse herstelwijze voor glaswerk ‘Kintsugi’ precies in?
“In Japan bestaan veel prachtige, antieke servieswerken. Als er een beschadiging op bijvoorbeeld een bord of een glas zit, gooien Japanners dat serviesstuk niet weg, maar proberen ze het zo mooi mogelijk te herstellen. De Kintsugi herstelwijze gaat er zelfs vanuit dat hersteld glas- en aardewerk mooier is na een reparatie dan daarvoor. Onder andere door gebruik te maken van een speciale goudlijm, waardoor het herstelde servies een prachtig gouden lijnenspel krijgt.”
“Geïnspireerd op die werkwijze heb ik een goudkleurige lijmkit ontwikkeld voor de horeca die zelfs vaatwasbestendig is. Door als bartender gebruik te maken van zo’n herstelwerkwijze maak je een statement in het kader van duurzaamheid en circulair werken. Bovendien geef je daarmee je glaswerk een uniek karakter: de charme van imperfectie.”
Je maakt ook schorten van Pinatex, een restmateriaal van ananas. Vertel eens.
“Een populair en duurzaam accessoire in de barsector is inderdaad een schort dat gemaakt is van Pinatex, de vezels van de bladeren van de ananasplant. Normaal gesproken worden die bladeren weggegooid na de oogst, maar door de vezels te verwerken zorgen wij dat de hele plant gebruikt wordt, en creëren we een nieuwe grondstof waardoor geen leer of stof meer nodig is voor de productie van schorten. De schorten zijn dus ook nog eens 100% vegan. Ze passen heel goed in de filosofie om enerzijds trendsettend en anderzijds duurzaam en circulair te werken.”
ApronStudio startte in 2018. Annelies Nuy werkt samen met kleinschalige duurzame ateliers en sociale werkplaatsen. Bars en cafés uit heel Nederland zijn afnemer van de diensten en producten van het circulaire bedrijf.
Van 7 tot en met 13 februari vindt de Week van de Circulaire Economie plaats. De hele week worden bedrijven en initiatieven onder de aandacht gebracht die op een bepaalde manier een duurzame bijdrage leveren aan de economie. Vandaar ook dat Food Inspiration deze duurzame start-up deze week het podium geeft.