Onlangs waren fotograaf Kees en ik op shoot in België. We hadden honger, maar geen tijd om uitgebreid uit eten te gaan. Er was geen bakker of supermarkt in de buurt, en in de auto hadden we ook niks te eten. Plots zagen we op een parkeerterrein een machine die in drie minuten onze honger zou stillen: een van de pizza-automaten van Pizza Bella. Ook in Nederland hebben we tegenwoordig zulke pizza-automaten. Echt een uitvinding! 

Voor ons stond een mevrouw die voor het hele gezin pizza’s uit de automaat trok. Ze had geen eten in huis, vertelde ze, en de supermarkt van het dorp was al dicht. Toen de mevrouw na een paar minuten klaar was en met een stapel pizza’s naar huis liep, waren wij aan de beurt. Via een touchscreen kozen we uit een van de veertien smaken, en betaalden tien euro, waarna de gekozen pizza voor ons bereid werd. Na drie minuten ging er een luikje open en kwam er een doos met een dampende pizza naar buiten. 

Pizza Bella werd in 2019 opgericht. Verspreid over België staan inmiddels acht automaten, die 24/7 hun werk doen. De meeste staan op parkeerplaatsen in dorpen, waar relatief weinig delivery- en afhaalaanbod is. Pizza-Matic, een zelfde soort concept, heeft in België ook nog eens vijftien vergelijkbare automaten staan. 

Hoe werkt het?

De automaat bestaat uit een koelgedeelte en een oven. De kant-en-klare pizza's worden in het koelgedeelte bewaard op een temperatuur van drie graden. Klanten kiezen uit een koude of een warme pizza. Koude pizza’s kunnen door de besteller zelf nog afgebakken worden. Bij het bestellen van een koude pizza wordt deze door de machine direct uit het koelgedeelte gehaald. Wie een warme pizza wil, moet iets langer wachten: de pizza gaat via een transportband van de koude naar de warme kamer, waar de pizza in drie minuten wordt afgebakken. Een koude pizza kost acht euro, een warme pizza tien.

Hoe smaakt het?

De pizza is rijkelijk belegd, en warm (bijna te warm zelfs, en dat in drie minuten). De smaak doet zeker niet onder voor een gemiddelde afhaal- of bezorgpizza. De bodem is krokant, de paprika knapperig en de kaas perfect gesmolten. 

Pizza-automaten nu ook in Nederland langs de weg

In Nederland kennen we langs de weg ook diverse automaten. Je vindt ze met name bij boeren, op een FEBO-muur achtige wijze. Eierautomaten, broodautomaten, melkautomaten, aardbeienautomaten; je haalt er 24/7 je verse producten van de boer. En sinds kort kent Nederland ook een eigen pizza-automaat. Bij een Total-tankstation langs de A12 staat sinds november De Pizza-Automaat van ondernemer Kevin de Krieger. In tegenstelling tot de Belgische automaten met kant-en-klare pizza’s maakt de Nederlandse automaat pizza’s van vers deeg en voegt à la minute de toppings toe. Nog een stapje verser dus dan de Belgische pizza die wij proefden. De Krieger hoopt de komende jaren tientallen automaten te plaatsen bij tankstations en onderwijsinstellingen. Voor on the go een fantastische gemaksoplossing!