Op iedere winter volgt een voorjaar. De horeca heeft tijdens de coronaperiode gebloed, maar tegelijkertijd veel geleerd. Kan er iets moois groeien uit een crisis? In deze rubriek tekenen we de geleerde lessen op van enkele kopstukken uit onze sector.

Jeroen Veldkamp is een van de koffiepioniers van Nederland. Hij is samen met zijn compagnons Rob Bongers en Jan-Willem van der Aa ondernemer bij de koffieketen CoffeeLab. Daarnaast organiseert hij onder de vlag van zijn bedrijf InspiratieLab fietstochten langs inspirerende horecaconcepten in verschillende steden. De coronacrisis legde alles plat, maar legde voor Jeroen ook veel moois bloot. Hij deelt zijn vier belangrijkste lessen.

Goed management bestaat uit meerdere persoonlijkheden

“We zijn met drie compagnons en dat heeft ons echt geholpen tijdens de coronacrisis. Jan-Willem is operationeel én emotioneel het meest betrokken bij de zaken. Hij moest alle leveranciers te woord staan, medewerkers geruststellen en om tafel met de huisbazen. Dat trekt een zware wissel. Dan is er gelukkig Rob. Die bekijkt alles altijd met een helikopterview en gaf ons het beste advies mogelijk: ten eerste moesten we de rust bewaren en niet op korte termijn paniekerige dingen doen. Daarnaast adviseerde hij meteen met alle betrokken partijen eerlijk en open te communiceren. Dat waren geen leuke gesprekken en niet iedereen was er blij mee. Maar achteraf kreeg Jan-Willem wel complimenten voor zijn aanpak. Als ik in mijn eentje in de onderneming had gezeten, had ik misschien wel mijn kop in het zand gestoken. Juist de eerlijkheid geeft ons nu kracht.”

Kijk verder dan vaste gasten

“We hebben geleerd dat we minder uit moeten gaan van vaste gasten. Die ontwikkelen tijdens een lockdown nieuwe routines, werken nu vaker thuis en komen niet meer automatisch langs onze locatie. We zijn verschoven van gasten naar communities. En dat doe je eigenlijk gewoon door mensen bij je zaak te betrekken, door ze te vragen naar hun mening en door ze om hulp te vragen. Daardoor krijg je emotionele transacties in plaats van zakelijke transacties en dat versterkt de band.”

Wees niet te trots

“Toen het allemaal lekker liep huurden of kochten we iets als we het nodig hadden. Tijdens de coronacrisis was het geld gewoon op. Dan moet je je niet groter willen voordoen dan je bent, maar om hulp durven vragen. We hadden bijvoorbeeld bestickering nodig voor de zaak in Breda. Toen we daar om vroegen binnen ons netwerk, bleek iemand bereid dat tegen een gereduceerd tarief voor ons te doen. Alleen kon ze het voor dat geld niet naar Breda brengen. Dus hebben we een oproep op social media gedaan om te zien of iemand het mee naar Breda kon nemen. Dat lukte ook. En vervolgens moest het nog worden geplakt. Ook daar kregen we hulp bij. Van iemand die we helemaal niet kenden en een bedrijf heeft in bestickering: Bas. Die deed dat gewoon gratis voor ons. Ik vroeg: ‘waarom doe je dat nou? Dit is toch jouw verdienmodel?’ Maar hij wilde gewoon graag helpen. Nu kent hij CoffeeLab, maar wij kennen Bas ook. Dus als we in de toekomst nog eens willen bestickeren, bellen we uiteraard direct met hem. Iedereen is sterker geworden omdat we transparanter en kwetsbaarder ondernemen.”

Tegenslag is soms goed

“We hadden een CoffeeLab in Eindhoven op Strijp-S. De droom was dat die locatie uit zou groeien tot een soort buurtzaak, zoals ik die ken uit Kopenhagen. Maar ik voorzag wel dat het nog een hele tijd zou duren voordat vaders hier met de kinderwagen even een latte komen halen. En toen kwam de pandemie en zaten ze opeens allemaal thuis met de kinderen. Een koffie-to-go halen werd een uitje en was echt een uitkomst voor alle thuiswerkers. Daardoor ontdekte de buurt ons ineens. En nu komen ze nog steeds graag, want thuiswerken is veel normaler geworden, dus een koffiepauze bij ons in de zaak ook. De pandemie realiseert nu onze droom met die locatie op een volkomen organische manier.”