In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: het Utrechtse Za’atar met Middle East-style comfort food in een knusse huiskamersetting (of lekker afhalen voor thuis).

De ondernemer

Al jarenlang wist Thijs Tooten dat hij ondernemer wilde worden. Als inkoper bij groothandel Bidfood heeft de wereld van food toch een bepaalde aantrekkingskracht. Maar een eigen restaurant? ‘Dat nooit’, riep hij altijd, ‘veel te veel stress qua financiën en werkdruk’. Toch durfde hij het in 2021 aan. Maar dan wel op zijn manier. Dankzij een geslaagde crowdfundingactie opende Tooten in september dat jaar Za’atar in de gezellige Twijnstraat in Utrecht. Een knusse en sfeervolle zaak, die hij met hulp van vrienden en familie helemaal zelf heeft verbouwd en als het nodig is, in zijn eentje kan draaien.

Het concept

“Wij serveren Middle East-style comfort food. Specialiteiten uit het Midden-Oosten in een comfortabele huiskamersetting. Eigenlijk hetgeen wat ik zelf nog miste in het centrum van Utrecht. Je bestelt je eten aan de bar en drankjes pak je – op basis van vertrouwen – zelf uit de koelkast. Het eten serveren we uit aan tafel, de sfeer is ontspannen en informeel. Op ons krijtbord vind je de menukaart met vooral veel mezze en broodjes. We maken alles zelf: van de falafel en de hummus tot de pita’s en het brood. Bestel je de Mezze box (voor afhalers) of de Mezze plates (ter plekke opeten) dan krijg je van alles wat: hummus, baba ganoush, falafel, gefrituurde aubergine, olijven, grillkaas en platbrood. Leuk voor lunch, diner of borrel.” 

Het personeel

“Ik vind het belangrijk dat Za’atar een positieve invloed heeft op de maatschappij. Daarom werk ik gedeeltelijk met statushouders. Ik help ze aan een job en breng ze kennis bij over Nederland, het horecavak en ondernemerschap. Het zorgt voor een divers team vol verrassende inzichten en ideeën. Ik ben nog volop in gesprek met de gemeente over de mogelijkheden, dus wie weet volgen er meer enthousiastelingen.”

De toekomst

In de toekomst hoopt Tooten Za’atar flink uit te breiden in Utrecht én daarbuiten. “Deze locatie blijft als restaurant de uitvalsbasis, maar daarnaast komen er hopelijk nog een aantal afhaal- en delicatessenzaken met onze zelfgemaakte specialiteiten en geïmporteerde producten. En een grotere productiekeuken om alles zelf te blijven maken staat ook op de wensenlijst.”

Tip van Thijs

“De zelfgemaakte shawarma van knolselderij en natuurlijk de mezze plates, speciaal om te delen, met daarbij onze huisgemaakte limonade met pruim en kardemom.”

Zelf bezoeken?

Twijnstraat 75, Utrecht

Openingstijden:
Di: 17:00 - 21:00 uur
Wo & do: 13:00 - 21:00 uur
Vr & zat: 12:00 - 22:00 uur
Zon: 12:00 - 20:30 uur

www.za-atar.nl
---
Benieuwd naar meer cool concepts in Utrecht? Check onze gratis online cityguide!

Bekijk hier de video van het Cool Concept van vorige week: Teapublic