Negen restaurants verloren hun ster in de Michelingids van 2023.  Welke restaurants verloren een ster vanwege een sluiting, het vertrek van de chef of een conceptwijziging?  En wat doet het met de restaurants, waarbij een dergelijke verandering niet de reden is?

Pure C - Cadzand

De beslissing om Pure C uit de gids te schrappen heeft alles te maken met het vertrek van chef-kok Syrco Bakker. De Michelinsterren zijn verbonden aan de chef, niet aan het restaurant zelf, zo duidt Michelin. Het restaurant moet zich opnieuw bewijzen onder de nieuwe chef Jeffrey Laarberg die het stokje gaat overnemen van Bakker. “Een uitdaging waar wij als team voor de volle 100% voor gaan”, zo reageert het restaurant op social media. “We merken dat het enorm leeft en dat sterkt ons vertrouwen dat we hier sterker uit zullen komen.” Deze week wordt afscheid genomen van tweesterrenchef Syrco Bakker met het ‘Sergio & Syrco four hands dinners’. “Een eer die hem niet mag worden afgenomen. Met veel moed en vertrouwen zien we de toekomst tegemoet en we zullen ons blijvend inzetten voor het beste van het allerbeste bij Pure C.” 

Lees hier over de nieuwe plannen van Syrco Bakker »

Sabero - Roermond

Dat restaurant Sabero de twee Michelinsterren verliest, is te wijten aan de verhuizing en een nieuw concept voor Nico en Sonja Boreas. Ze sloten in maart dit jaar hun restaurant in Roermond omdat het huurcontract niet werd verlengd. Daarop openden ze in een aanbouw in hun nieuwe woonhuis in Leende hun huiskamerrestaurant Sabero. Dit restaurant is voor diner geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Op zaterdag wordt er tevens een lunch geserveerd. 

Lees hier over de sluiting van restaurant Sabero »

Mijn Keuken - Wouw

Pieter Bosters en Simone Tak sloten in februari van dit jaar de deuren van Mijn Keuken* in Wouw. Het restaurant was sinds 2010 in het bezit van een Michelinster. Krapte op de arbeidsmarkt, stijgende inkoopkosten en de hoger wordende vaste lasten, waren voor hen reden om uiteindelijk de knoop door te hakken en te stoppen met het restaurant. 

Katseveer - Wilhelminador

Ook bij restaurant Katseveer in Wilhelminadorp verloor het restaurant de ster door de komst van nieuwe eigenaren. Op 1 oktober 2022 droegen Rutger en Jessica van der Weel Restaurant Katseveer over aan de nieuwe eigenaren en huidige medewerkers, maître- sommelier Paul Labruijere en sous-chef Leon Vermaire. 

Tilia - Etten-Leur

Dat de Michelinster van Tilia is verdwenen, is geen verrassing. Het restaurant sloot in juni 2022 de deuren. De coronacrisis en personeelsproblemen leidde tot deze moeilijke beslissing voor Mariëlle Vink en Carlo Chantrel.

Noble - Den Bosch

“Het doet pijn om te delen dat Noble zijn Michelinster na jaren heeft verloren. We zijn teleurgesteld, maar dit verlies geeft ons de kracht en motivatie om de ster terug te verdienen”, reageert Edwin Kats op het sterverlies. "In beide brigades hebben we de juiste combinatie van ervaring en talent om vol goede moed verder te gaan. Ons team, samen met het iconische pand en de gasten, verdienen niets minder dan het beste. Wij zijn vastbesloten om te laten zien dat er wel degelijk een ster hoort op dit prachtige pand.” Hoewel team Noble in Den Bosch een sterverlies moet verwerken, is Edwin Kats trots op het feit dat Noble Kitchen in Cromvoirt de ster heeft behouden. 

Het Roode Koper - Leuvenum

“76-jaar Hotel Landgoed Het Roode Koper - dagelijks gedreven door liefde, kwaliteit en toewijding”, reageert Het Roode Koper op het sterverlies. “Ontzettend trots zijn we op ons hele team dat van Michelin al zeven jaren een ster mocht ontvangen. Helaas is dit jaar de ster aan ons voorbijgegaan. Dat vinden we jammer, want we hebben juist de afgelopen maanden intensief gewerkt aan vernieuwende en hoogwaardige culinaire belevingen. We hebben een prachtig team met groot oog voor individuele wensen en perfectie, immer onder leiding van chef Dennis van den Beld. Wij zijn trots op de stijging van vorige maand bij Gault Millau en onze stabiele top 50 notering in Lekker. Sinds 1947 - altijd vooruit. Wij feliciteren alle nieuwe sterren in Nederland.” 

Wollerich-Sint-Oedenrode

Sterrestaurant Wollerich heeft de deuren permanent gesloten. Na 27 jaar verkochten Meriam en Gerard Wollerich het pand waarin het restaurant was gevestigd. Het pand krijgt nu andere bestemming dan horeca. 

Lastage - Amsterdam

Rogier van Dam en Elise Moeskops van restaurant Lastage zijn telefonisch niet bereikbaar om te reageren op het sterverlies. Michelin omschrijft Lastage als een knus restaurant in hartje Amsterdam waar het draait om het product. Op social media blijft het ook stil vanuit Rogier van Dam. Van Dam en Moeskops openden samen met kok Sherif Khalil restaurant Lazuur in Amsterdam-Noord, waar ze twee weken geleden wel een Bib Gourmand voor kregen.

Dit viel ons op tijdens de Michelinpresentatie »