Er werd in 2023 circa € 2,6 miljard uitgegeven aan F&B in leisure-omgevingen. Voor 2024 wordt een omzet van € 2,8 miljard verwacht, aldus cijfers van het FSIN. Attractieparken, musea, poppodia en festivals vertegenwoordigen een groot deel van die omzet. Maar vergeet ook de sportieve leisure-omgevingen niet. Food Inspiration belicht er twee: de 32 trampolineparken van Jumpsquare Group en de 17 padelclubs van Peakz Padel. Hoe organiseren zij hun F&B-aanbod?  

Jumpsquare Group

In 2014 opende het eerste trampolinepark van de Jumpsquare Group. Inmiddels zijn er 32 parken, waarvan 22 in Nederland, onder de naam Jumpsquare en Jump XL. De trampolineparken trekken jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Dat zijn meer bezoekers dan Duinrell jaarlijks heeft, en dubbel zoveel als Madurodam. Voor de groep werken circa 800 mensen. Een van hen is Remco Wittendorp, Buying and Merchandising Manager Food and New Business, onder andere verantwoordelijk voor het F&B-gedeelte, dat goed is voor een omzet van € 5,7 miljoen per jaar, waarvan € 3,8 miljoen in Nederland.

Jumpsquare Eindhoven

Focus op horeca

Wittendorp: “Het F&B-gedeelte speelt in onze parken een cruciale rol. We willen een hogere kwaliteit aanbieden dan andere recreatieve sportparken." Op alle Jumpsquare-locaties werd in 2021 een nieuw horecaconcept geïntroduceerd onder de naam Thirty Six Bistro. Het belangrijkste doel van Thirty Six Bistro is om herkenbaarheid en een consistente horeca-ervaring in alle parken te creëren.

Digitaal bestelproces levert tot 75% meer omzet op

“Een van onze grootste prioriteiten is om onze gasten digitaal te laten bestellen en om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk hun bestellingen ontvangen”, aldus Wittendorp. “Sinds we hiermee zijn gestart bij Thirty Six Bistro zien we dat onze F&B-omzet met wel 75% is toegenomen.” Bestellen kan bij Jumpsquare via kassa’s, bestelzuilen en QR-codes. In de keuken wordt gewerkt met high speed ovens. Alle warme gerechten komen of uit de frituur, of uit deze ovens.

In het bestelproces wordt gewerkt met beïnvloedingstechnieken, waaronder:

  • Er wordt nergens gebruikgemaakt van het euro-teken. Volgens Wittendorp triggert het teken het gedeelte in het brein waar pijn ervaren wordt.

  • Merken worden bewust gebruikt in de visuals, merken verhogen namelijk de waargenomen waarde van een product, die weer waarde toevoegen voor de gast.

  • Bij een deal wordt in grote getallen aangegeven wat men bespaart, en in het klein wat de prijs is van de desbetreffende deal (uiteraard ook zonder euro-teken). Dit verschil in grootte van de getallen zorgt voor een optisch groter verschil, waardoor de korting nog hoger wordt ervaren en men sneller zo'n deal bestelt. 

  • Alle afbeeldingen zijn vanuit dezelfde hoek gefotografeerd en op hetzelfde servies. Dit verlaagt de mentale energie die nodig is om het ‘scrollen’ te verwerken. Dat zorgt er voor dat gasten méér scrollen, meer producten zien en ook meer bestellen.

  • Er wordt gewerkt met cross selling. Zo wordt een stuk appeltaart aangeprijsd als combideal bij de koffie, en bitterballen bij een biertje.

Foto door: Jumpsquare

Genieten versus gezondheid

Op vrijwel alle leisure-locaties speelt de vraag hoe je gasten kunt verleiden de gezonde keuze te maken, zonder dat je ze ergens toe wilt dwingen op hun dagje uit. Ook Jumpsquare worstelt met die vraag. De Jumpsquare Group is aangesloten bij Gezond Uit, een initiatief vanuit JOGG waarbij dagattracties de ambitie hebben uitgesproken om op de deelnemende locaties in toenemende mate een gezond dagje uit te realiseren. Wittendorp: "We zijn er trots op dat we de ambitie Gezond Uit hebben ondertekend en dat we nauw betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling om impact meetbaar te maken. Het aanbod op onze locaties is daardoor een stuk gezonder geworden. Gasten geven aan dat ze dat belangrijk vinden. Tegelijkertijd, als we naar de data kijken, zien we dat gasten uiteindelijk toch vaak terugvallen op oude gewoonten en kiezen voor minder gezonde alternatieven."

Disposables

Binnen Jumpsquare wordt gewerkt met twee soorten servies. Kinderen krijgen disposables, geheel in stijl bedrukt met de huisstijluitstraling van Thirty Six Bistro. De disposables zijn gemaakt van karton. Wittendorp: “Zeker met kinderfeestjes zijn disposables praktisch vanwege de snelheid van bediening.” Voor volwassenen wordt gewerkt met herbruikbaar servies. “Keramiek straalt meer kwaliteit uit en is herbruikbaar.”

Remco Wittendorp, foto door: Kevin Verkruijssen

Peakz Padel

Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. Nederland telt circa 250.000 padel-beoefenaars. In ons land zijn er inmiddels ruim 500 locaties waar je de racketsport kunt beoefenen. Peakz Padel is de grootste padelbaanaanbieder. Er zijn inmiddels 17 clubs, met in totaal 123 banen. Al in 2015 opende hun eerste locatie. CEO Mieke Verduijn wil met Peakz Padel groeien van padelpionier naar de meest toonaangevende padel-organisatie van Nederland en heeft de ambitie om in 2024 de eerste club in Duitsland te openen. De F&B-omzet van Peakz Padel bedroeg in 2023 circa € 2,5 miljoen.

Mieke Verduijn, foto door: Kevin Verkruijssen

Focus op groei

Verduijn: “Wij hebben flinke uitbreidingsplannen. Nederland kent momenteel een tekort aan capaciteit van padelbanen. Dat is een landelijk fenomeen, vooral in de grote steden en wij merken dat ook. Zeker in de avonden zijn onze banen altijd vol en onze trainers druk. Toch willen we niet te ver op de zaken vooruit lopen. De sport is nog vrij nieuw, en de grote vraag is hoe populair padel uiteindelijk blijft op de lange termijn. Wordt het net als in Spanje de tweede sport van het land? Komt padel in de top 10 van de meest beoefende sporten in Nederland? Of blijven we met zo'n 250.000 padellers een middelgrote sport?”

Op dit moment is padel de grootste tweede sport van ons land. Oftewel: veel voetballers, hockeyers of tennissers padellen ook. Peakz Padel probeert het eigen karakter van padel te promoten en de sport extra aantrekkelijk te maken. Speel je bijvoorbeeld competitie voor Peakz dan hoef je niet zoals bij tennis je eigen appeltaart mee te brengen, maar krijg je van Peakz een gratis portie nacho's na afloop van de wedstrijden voor jou en je tegenstanders. 

F&B-aanbod op de padelclub

De F&B-omzet van Peakz Padel bedroeg in 2023 circa € 2,5 miljoen. Verduijn: “Natuurlijk kun je bij ons na het padellen een biertje drinken, de bar fungeert in die zin ook als clubhuis. Maar daarnaast willen we mensen de mogelijkheid bieden om op de clubs gezond te eten en te drinken. We bieden daarom gezonde frisdranken aan, een groot aanbod 0.0 dranken en ons foodmenu is veelal vega.”

4 is the magic number

Padellen doe je met z'n vieren. '4 is the magic number', is dan ook en van de quotes van Peakz Padel. Niet alleen op de baan, maar ook daarnaast. “We trekken dit ook door in de horeca. We hebben bijvoorbeeld lounge banken en zitjes die voor vier of acht personen geschikt zijn. En in het aanbod zijn er diverse magic 4 combi-deals. Denk aan nacho's bij vier biertjes of een borrelplank voor vier personen”, aldus Verduijn.

Foto door: Peakz Padel

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Foodservice Network, een netwerk voor beslissers van toonaangevende bedrijven die actief zijn in de Nederlandse foodservicebranche, waar Remco Wittendorp en Mieke Verduijn onlangs te gast waren als spreker.