Lunchroom, café, cafetaria en zelfs restaurant, het zijn predicaten die steeds minder vaak op de gevel staan van horecagelegenheden. Tegenwoordig draait het vaker om eten en drinken de hele dag en niet meer alleen om lunch (lunchroom), afhaalfriet (cafetaria) en aan kaarttijden gebonden diners (restaurant). De pay-off die ervoor in de plaats komt, moet meteen aanslaan bij gasten en hen nieuwsgierig maken. Food Inspiration zet 7 pay-offs van actuele eetconcepten op een rij. 

1. 'Fine Food & Lovely Drinks' - Poppy's

Poppy’s in Amsterdam startte in 2022. De leading ladies Britt Scholte, Moïse Trustfull en Carola Kirschbaum (je kent ze mogelijk van de socials, televisie of series) openen dezer dagen hun tweede Poppy’s restaurant. ‘Verfijnd shared dining en fingerfood’ zijn de kern van de kaart.

2. 'Gezond eten. Healthy hotspot.' - Kauai

Ruim twee jaar geleden streek het Zuid-Afrikaanse concept Kauai neer in Utrecht. Wereldwijd zijn er naar verluidt 160 restaurants van deze fastfoodformule, die gezonde voeding predikt. Op het menu van Kauai staan onder meer smoothies, salades, bowls, andere gerechten met verse ingrediënten, wraps en rauwe sappen voor ontbijt, lunch en diner.

De vraag is of de pay-off 'Gezond eten. Healthy hotspot.' werkt en voldoende wervingskracht heeft. Leg je bij buitenshuis eten een te sterke focus op gezondheid, dan is dat killing voor de smaakbeleving, doceert smaakprofessor Peter Klosse bij gelegenheid. Ook uit onderzoek blijkt, zelfs bij jongere generaties: gezondheid is voor het gros van de consumenten van ondergeschikt belang als ze buiten de deur eten.

Lees hier meer over Kauai »

3. 'Stunning Streetfood' - JaffaJaffa

Prachtig straatvoedsel, luidt deze pay-off, vertaald naar het Nederlands. Wat is dat toch dat alles in het Engels altijd overtuigender klinkt? Ook hier komt, net als bij Pizza & Prosecco (zie verderop), de alliteratie van de woorden lekker binnen. Aanbieder van stunning streetfood is JaffaJaffa in Zwolle, gevestigd op de oorspronkelijke locatie van De Librije. Gezien de kaart van kleurrijke en behapbare Oosterse en Aziatische gerechten, is de pay-off een betrouwbare belofte aan de gast.

4.. 'All Day Brunch. Enjoy yourself all day & every day.' - Teds

Teds is het bijzondere restaurantconcept van Sanne Huisman. Elf vestigingen heeft Teds inmiddels. De formule begon met zelfvragen van Sanne als: 'Waarom kan ik ’s ochtends vroeg nergens met friet ontbijten?' En: 'Waarom kan ik op dinsdagmiddag om drie uur nergens meer ontbijten?'

Wel is de insteek all day brunch inmiddels iets verbreed. 'Geniet van drippin' dishes en de beste service, brunch, cocktails en waffle fries. All day, every day', luidt de pay-off nu. Misschien is deze pay-off wel wat aan de lange kant?

5. 'Pizza & Prosecco' - De Pizzabakkers

Zo kan het natuurlijk ook. Gewoon de bestselling food en de daverendste drink op de voorgrond zetten. Bovendien, de p’s allitereren mooi en dat klinkt altijd sterk. Toch zou de afzender van deze pay-off ook zomaar een doorsnee-pizzeria kunnen zijn.

En dat is in dit geval, De Pizzabakkers, nadrukkelijk niet zo. Zie deze nadere uitleg: 'Onze ambachtelijke pizza's worden op Romeinse wijze bereid.' Romeinse pizza’s, ze zijn wezenlijk anders dan de Napolitaanse belegde deegbodems bij de pizzeria om de hoek.

6. 'Burger, Fries & other lovely things…' - Fat Phill's

Het is de pay-off van Fat Phill’s. Bij de urban burgerrestaurants van ondernemer Armin Vahabian vieren burgers, belegde subs, kip, friet en hiphopmuziek hoogtij. Met other lovely things verwijst Fat Phill’s naar de voorliefde voor guilty pleasures en cheat meals.

Zeker, de burgersandwiches en loaded fries zijn overdadig, maar vers en formidabel. En dan de milkshakes: de burgerformule maakt ze nog ouderwets van roomijs en met een mixer. Niks poeders of kant-en-klare mixen. De lovely things, dat zijn eigenlijk tasty cheats & treats.

Fat Phill's is een van de grote groeiers onder de concepten die de laatste vijf jaar uit de startblokken kwamen. Lees hier meer »

7. '...' - Naansense

Geen pay-off, dat is een gemiste kans. Het gaat om Naansense in Rotterdam. De jury van de Thuisbezorgd-awards bombardeerde de formule recentelijk tot de gamechanger van 2023. Kernproduct is Indiaas naanbrood. Even broeden op een pay-off dus.
 

De Pay-off

Wikipedia schrijft over de pay-off: 'Een pay-off wordt gebruikt om gevoel of associaties aan een merknaam toe te voegen. Dit in tegenstelling tot een slogan, die vooral als doel heeft om een actie te beschrijven zoals 3 halen is 2 betalen.'