In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: broodjeszaak Saveur de Bánh Mì in Berlijn

Het concept

Bij Saveur de Bánh Mì doen ze één ding, maar dan wel heel goed. Bánh mì is misschien wel het bekendste streetfood gerecht van Vietnam; een luchtige mini-baguette (een erfenis van het Franse kolonialisme) met daarop vlees of ei, ingelegde groente, mayonnaise en koriander. Op veel plekken in Berlijn kun je een bánh mì bestellen, maar bij Saveur de Bánh Mì hebben ze het broodje tot in de perfectie ge-finetuned. Het concept opende in 2022 en heeft een strak design. De hele zaak bestaat uit één vierkante roze betegelde counter met een paar zitjes eromheen. Daarboven hangt een zwevende lichtbak waar de ingrediënten van de broodjes op staan omschreven. Het geheel oogt als een set van de film The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson.

Benieuwd naar meer Aziatische concepten in Berlijn? Bekijk deze lijst »

Vietnamezen in Berlijn

In Berlijn vind je een populatie van meer dan 20.000 Vietnamezen. In deze community is lang een tweedeling geweest vanwege de splitsing van de stad, toen de muur Oost- en West-Berlijn nog van elkaar scheidde. Ook Noord- en Zuid-Vietnam waren tot 1976 van elkaar gescheiden. Veel Zuid-Vietnamezen verhuisden naar het voormalige West-Berlijn om de oorlog in hun land te ontvluchten. Vietnamezen uit Noord-Vietnam kwamen naar Oost-Berlijn als tijdelijke contractarbeiders, als onderdeel van een overeenkomst tussen de Oost-Duitse regering en de communistische regering van Vietnam. De Vietnamese bevolking in het westen van Berlijn is sneller opgenomen door de Duitse samenleving dan de Vietnamezen in Oost-Berlijn: die werden in groten getale gehuisvest in hostels aan de rand van de stad. Na de val van de muur verloren zij hun arbeidscontracten en werd van hen verwacht dat zij terug zouden keren naar Vietnam. Toch bleven velen van hen. Vanwege hun illegale status was het moeilijk om aan werk te komen; dus startten veel van hen kleine winkels of food stands. Inmiddels groeit de derde generatie Vietnamezen op in Berlijn en starten zij hun eigen moderne restaurants en concepten.

Het broodje

Bánh Mì is een product van het imperialisme. Toen Frankrijk in de tweede helft van de 19e eeuw Vietnam kolonialiseerde, namen ze hun brood mee naar de andere kant van de oceaan. Noord-Vietnamezen noemden het stokbrood aanvankelijk bánh tây, letterlijk ‘westers broodje’, terwijl Zuid-Vietnamezen het bánh mì noemden; wat alleen ‘broodje’ betekent. Toen der tijd zat er op de bánh mì vooral westers beleg. Pas vanaf 1950 werd de bánh mì het fusion broodje dat het nu is; een Franse baguette met vlees of ei, met daarbovenop Vietnamese ingelegde groenten en kruiden.

Op de bánh mì van Saveur de Bánh Mì zit op de onderste laag van het broodje mayonaise en kippenpaté, daarop gedrapeert fijne plakjes kippenham, ingemaakte radijsjes en worteltjes en lange repen komkommer, afgetopt met een flinke handvol koriander en wat bieslook. Het brood wordt speciaal voor de winkel vers en ambachtelijk gebakken, "niemand anders in Berlijn doet dat", zegt eigenaar Trang. Voor veganisten serveren ze ook een variant met ‘vlees’ op basis van proteïne van erwten en soja. Beide varianten kosten €8. 

Tip van de redactie

Bij Saveur de Bánh Mì hebben ze huisgemaakte chilisaus op basis van groene pepers. Vraag ernaar bij je bestelling en er wordt een flesje op de balie gezet. Ook is een broodje van Saveur de Bánh Mì ideaal om af te halen en op te eten in een zonnig park.

Zelf bezoeken?

Veteranen Straße 13, Berlijn.
Ma t/m Zo: 11.30 - 19.00

Benieuwd naar meer Cool Concepts? Lees hier die van vorige week: Fine dining en cocktails bij Europa en Bar Benelux in Amsterdam-Noord.