”Kaasfondue extraordinaire.” Het is de simpel pay-off van restaurant Smelt in Amsterdam. Eind vorig jaar begonnen als een pop-up van twee foodburen in de hoofdstad, is Smelt inmiddels een vaste waarde geworden.

Je kunt Smelt beschouwen als exponent van de meltmania waarover Food Inspiration eerder schreef. Smelt is echter wel meltmania op niveau. Het restaurantconcept is ontstaan als een co-productie van het oer-Amsterdamse Café de Doffer en speciaalzaak De Kaaskamer, vlak bij elkaar gevestigd in de hippe buurt De 9 Straatjes. “Smelt, dé huiskamer voor je ultieme kaas cravings!”, luidt de slogan.

FONDUES

Smelt werkt voor de beste kaas samen met De Kaaskamer en heeft vijf verschillende fondues op de kaart staan. De klassieke Zwitsers fondue wordt gemaakt met Gruyère Alpage (gemaakt van melk van koeien die hoog in de Alpen grazen en alleen bloemen en kruiden eten), Vacherin Fribourgeois en Appenzeller Noir. Als tweede is er de Hollandse fondue met de kazen Petit Doruvael, Friese Tynjetaler en Bunker Blosse. De Franse fondue is vrij pittig qua smaak en bestaat uit Abondance, Comté, Emmentaler Français en Bleu des Causses.

Tot slot zijn er nog een truffel- en een bierfondue. De eerste is een ‘raclette à la truffe’ met Doruvael-truffelkaas en boerengatenkaas. De Funky Falcon bierfondue is vernoemd naar het gelijknamige bier van de Amsterdamse brouwerij Two Chefs Brewing en bestaat verder uit Montfoortse kaas, gatenkaas en oud-belegen Beemster.

Smelt serveert zijn fondues met brood en seizoensgroenten.

FONDUE-TOSTI’S

Tijdens lunchtijd verkoopt Smelt ook tostivarianten van de fondues. Tosti’s mogen zich de laatste jaren, ook gezien de nodige nieuwe gespecialiseerde formules in ons land, in een grote populariteit verheugen. Voor de fondue-tosti’s wordt wit zuurdesembrood van ambachtsbedrijf Bakkerij Mama in Zwanenburg gebruikt. De receptuur van de Zwisterse, Hollandse, Franse en truffel fondue is doorvertaald naar een tosti-versie.

Voor gasten die niet van kaasfondue houden, heeft Smelt een kleine selectie seizoensgerechten op de kaart staan. Daarnaast kun je voor een complete maaltijdervaring ook kiezen uit enkele voorgerechten, desserts, bijpassende wijnen en andere dranken. En het Amsterdamse Funky Falcon-bier dus.