Een collega van ons zusterbedrijf communicatiebureau Shoot My Food vertrok bij het bedrijf met de plannen om een eigen delicatessenzaak te openen. Voor haar afscheid zetten de collega’s hun favoriete speciaalzaken op een rijtje. Het resulteerde in een enorme lijst, die we jou niet willen onthouden. Dit zijn – volgens de Shoot My Food en Food Inspiration collega’s – de 29 speciaalste speciaalzaken van ons land.

Friesland

Specialiteitenhuys Wijn & Spijs - Heerenveen

Specialist in ambachtelijke producten en specialiteiten, waaronder olijfolies, bieren, wijnen, kruiden en gedroogde worstjes.

House of Taste - Leeuwarden

Groothandel en speciaalzaak voor horeca, detaillist, foodservice en particulieren met een focus op ambachtelijke producten uit heel Nederland.

House of Taste, foto door: Annelien Nijland

Noord-Holland

Levain et le vin - Amsterdam

Bakkerij waar dagelijks zuurdesembroden gebakken worden gecombineerd met een winkeltje waar een breed assortiment aan natuurwijnen wordt verkocht.

P.G.C. Hajenius - Amsterdam

Sigarenspeciaalzaak gevestigd in een monumentaal pand aan het Rokin, ingericht in art deco stijl, met een luxe assortiment aan sigaren, pijpen en tabak.

Feduzzi - Amsterdam

Italiaanse delicatessenzaak, traiteur en lunchroom waar je terecht kunt voor broodjes, pasta’s, sauzen en Italiaanse foodproducten.

Feduzzi

Thulls Deli - Amsterdam

Fijne deli waar eigenaresse Simone van Thull zich heeft gespecialiseerd in fermentatie en producten op zuur. Thulls levert veel aan Amsterdamse horeca maar je kunt hier ook terecht voor belegde broodjes en andere producten.

Zuid-Holland

Gransjean Wijnen & Delicatessen - Den Haag

Speciaalwinkeltje met meer dan 300 verschillende soorten wijn, belegde broodjes, boerenkazen, vleeswaren en noten.

Gransjean

Adriatika delicatessen - Gouda

Delicatessenwinkel en traiteur met meer dan 800 producten afkomstig uit landen rondom de Adriatische zee (Italië, voormalig Joegoslavië en Griekenland).

Whiskybase - Rotterdam

Winkel en webshop met meer dan honderden soorten whisky afkomstig van onafhankelijke bottelaars van over de hele wereld.

Gastrovino Savourer - Gorinchem

Delicatessenwinkel en webshop met kazen, noten, gedroogde vruchten, pasta’s, olijfolies, azijnen, wijnen en cadeaupakketten.

Gastrovino Savourer

Utrecht

De notenwinkel van Zeist - Zeist

Groothandel, horecaleverancier en winkel gespecialiseerd in noten, zuidvruchten en chocola. Bigoli - Utrecht Italiaanse specialiteiten- en cadeauwinkel, cateraar en broodjeszaak. Onder andere een perfecte plek voor het verzamelen van ingrediënten voor een uitgebreide borrelplank.

Landwaart Culinair - Maartensdijk

Begon in 1987 als groente- en fruitspeciaalzaak, inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste speciaalwinkels van Nederland met eigen bakkerij, patisseriekeuken en cateringtak.

Gelderland

‘t Zuivelhoekje - Wageningen

Kaasspeciaalzaak met een zeer uitgebreid assortiment buitenlandse kazen, bijzondere wijnen, noten, delicatessen en streekproducten.

't Zuivelhoekje

Choco & Zo - Barneveld

Winkelformule gespecialiseerd in de productie van chocoladeproducten die in het zicht van de klant in de open keuken worden geproduceerd.

Thee Zusje - Culemborg

Winkeltje met meer dan 150 soorten verse thee en diverse soorten koffie, het ’zusje’ van cadeauwinkel Kado Tante, van dezelfde eigenaren. Alle producten zijn ook online te bestellen via de webshop.

Zuijders - Arnhem

Cateraar, traiteur, lunchroom en winkeltje waar Mediterrane delicatessen, kaas, vleeswaren, wijn en verse maaltijden verkocht worden.

Zuijders

De Zilte Zeemeermin - Arnhem

Vismarkt en visbar, in 2017 geopend door twee broers met ‘liefde voor vis en passie voor mensen’. In 2023 overgenomen door een nieuwe eigenaar, met dezelfde liefde en visie.

Landgoedwinkel de Mariënwaerdt - Beesd

Winkel op landgoed Heerlijkheid de Mariënwaerdt met biologische landgoedproducten zoals jams, chutneys, kazen en sappen.

Pickle de winkel - Arnhem

Fermentatiewinkel waar de eigenaren voedselverspilling tegen gaan door overschotten aan biologische groenten en fruit van lokale telers te fermenteren.

Pickle de winkel

Pater Deli - Nijmegen

Het Deli broertje van koffie- & lunchcafé, De Blonde Pater. Pater Deli is alles wat je van een goede Deli mag verwachten. Je vindt er broodjes to go, een breed assortiment maaltijden en allerlei lekkers voor bij de borrel.

Overijssel

De Kas van Kaat - Zwolle

De Kas van Kaat is bakkerij, winkel, groentewinkel en lunchcafé in een. In de bakkerij worden dagelijks broden en patisserie producten gebakken, waaronder de beroemde appelKaatjes. In de winkel vind je een ambachtelijk en biologisch basisassortiment voor je dagelijkse boodschappen, aangevuld met producten (jam, soep, chutneys) uit eigen keuken. In de groentewinkel is er uitsluitend groente van eigen oogst.

Noord-Brabant

Charlots' Delicatessen - Hilvarenbeek

Delicatessenwinkeltje met een uitgebreid assortiment aan kaas, vleeswaren, patés, olijven, noten, tapenades en huisgemaakte maaltijden.

Charlot's Delicatessen

Boergondisch - Den Bosch

Winkel, broodjeszaak, cateraar, koffietentje, cadeauwinkel en lunchroom in een met een selectie aan Brabantse vleeswaren, kazen, brood, zuivel, jam’s en chutney’s.

Biedronka - Oss

Poolse supermarkt waar je onder andere terecht kunt voor verse, warme kielbasa (Poolse vleesworst) en een enorme verscheidenheid aan Poolse biertjes.

Gerard & Suus - Wijk & Aalburg

Biologische bakkerij met een eigen molen. Heeft een assortiment van 1.700 biologische producten, inclusief glutenarm en glutenvrij brood.

Gerard en Suus

Van Roessel - Waalwijk

Mensen komen vanuit heel Brabant naar deze traiteur en slagerij waar je al zes generaties lang de liefde voor het ambacht en het product proeft. Het assortiment bestaat uit onder andere tapas en hapjes, maaltijden en belegde broodjes.

Limburg

A la Paco - Maastricht

Specialiteitenwinkel gespecialiseerd in Spaanse producten. Verkoopt onder andere belegde broodjes, wraps, tapenades en tapasproducten.

Eyserhalte - Eys

Delicatessenzaak en lunchroom met culinaire producten uit Limburg en omgeving en een bijna on-Nederlands uitzicht over de heuvels en wijngaarden.

Eyserhalte