In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Wakuli, een koffiebar in Amsterdam die naar eigen zeggen betere koffie verkoopt tegen een betere prijs. 

Het concept 

Volgens de laatste telling heeft Amsterdam 274 gespecialiseerde koffiezaken. Toch openden twee kameraden er onlangs een nieuwe koffiebar. Ze willen met Wakuli niet alleen "de smaakpapillen van koffiedrinkers wakker schudden", maar hebben daarnaast ook een sociale missie. “Veel mensen drinken al jaren koffie en hebben toch nog nooit echte koffie geproefd”, aldus Yorick Bruins. Samen met kameraad Lukas Grosfeld richtte hij drie jaar geleden Wakuli op. De start-up verkoopt koffieabonnementen. Consumenten krijgen periodiek verschillende koffiemelanges door de brievenbus, gebrand van bonen die geteeld zijn in landen als Brazilië, Peru, Rwanda, Honduras en Ethiopië.

De brievenbus-koffie van Wakuli

Aan de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost heeft Wakuli nu een eerste eigen koffiezaak geopend. Gasten kunnen er “vet lekkere koffie” drinken, of meenemen voor thuis of on-the-go. De koffiebonen die Wakuli gebruikt worden minder lang gebrand dan de meeste koffie, waardoor de aroma's beter behouden blijven en de smaak volgens de heren veel rijker is.

Sociale missie

Bruins en Grosfeld hebben met hun koffiemerk niet alleen een commerciële, maar ook een sociale missie: koffieboeren een eerlijke beloning geven. Bij dit bedrijf staan de producenten centraal. Wakuli betekent dan ook ‘boeren’ in het Swahili. Bruins en Grosfeld kopen de bonen direct bij de boer in. Want van de 200 miljard euro die per jaar wereldwijd aan koffie wordt verdiend, komt slechts 10% terecht bij de boeren.

Door de tussenhandelaar en de supermarkt eruit te halen kan Wakuli een eerlijke prijs betalen aan de producenten, en een eerlijke prijs rekenen aan de consumenten. Ook het branden gebeurt door de mannen zelf. Met de speciality coffees wil Wakuli bereiken dat zowel de smaak van de boon als het lot van de boer meer recht wordt gedaan.

Zelf bezoeken?

Linneausstraat 237a
1093 EP Amsterdam
Dagelijks geopend van 07.00 - 17.00 uur 

----

Benieuw naar meer cool concepts? Check hier het concept van vorige week: NoordOogst, eveneens in Amsterdam.