Terugkijktip: @VPROTegenlicht Welke digitale technologie gaat de wereld in 2050 helpen voeden?

Met Big Data, slimme distributiesystemen en een oog voor efficiëntie zoeken talloze startups oplossingen om ons voedsel gezonder, duurzamer en lekkerder te maken. Is hiermee ons voedsel veilig gesteld, vragen de makers van het Nederlandse VPRO’s Tegenlicht zich af.

Slimme technologie

De moderne voedselproductie is in belangrijke mate afhankelijk van fossiele brandstoffen. Nu die op beginnen te raken is de grote vraag hoe we in 2050 de wereldbevolking van 9 miljard mensen te eten gaan geven. In Nederland, België en Silicon Valley zijn er talloze start-ups begonnen om met slimme technologie, big data en nieuwe distributiesystemen oplossingen te vinden voor dit vraagstuk.

De eerste successen

In deze aflevering spreken de makers met duurzaam voedsel-goeroe Michael Pollan, topkok Dan Barber en filosoof Julian Baggini. Met food scanners, gewasrotatie voor boeren aangevuld met data en de herintroductie van vergeten voedsel worden in de wereld van digitale technologie de eerste successen geboekt. In Limburg wordt sla met LED-licht verbouwd. Snel, efficiënt en met veel minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En een Belgische website heeft al ons eten tot op moleculair niveau in een databank gestopt. Hiermee kan de steenbolk, van onbetekenend visje tot culinaire delicatesse worden omgetoverd.

Bekijk hier de uitzending terug: