Meer dan dan 32.000 handtekening zijn gezet, maar dat moeten er veel meer worden. De druk op het kabinet moet zo groot worden dat de horeca eindelijk mag versoepelen.

Koninklijk Horeca Nederland is een petitie gestart die donderdag wordt aangeboden aan het kabinet. In de petitie wordt opgeroepen om de horeca direct weer te openen. Dirk Beljaarts, algemeen directeur KHN: "Dat de horeca nu nog steeds gesloten is, berust op een politieke beslissing in plaats van een medische. In feite is onze sector geslachtofferd om de rest van Nederland alvast in beweging te krijgen. Dat is onrechtvaardig en moet direct worden recht getrokken.”

Teken hier de petitie voor versoepeling in de horeca

Horeca en cultuur de dupe

Inmiddels zit de horeca nog altijd in lockdown, terwijl Omikron een een stuk minder gevaarlijk blijkt dan gedacht. Bovendien is de boostercampagne ondertussen goed op gang gekomen. Het kabinet heeft ruimte gegeven aan vrijwel alle sectoren, behalve aan horeca en cultuur. Daar moet verandering in komen zo stelt de belangenvereniging. Daarom roepen ze iedereen op om zo snel mogelijk hun petitie te tekenen. 

Steun van burgemeesters

De petitie is onderdeel van een bredere lobby van KHN om al vóór 25 januari meer duidelijkheid te krijgen en de deuren weer zo snel mogelijk te openen. Daarbij speelt ook de steun van burgemeesters en gemeenten een rol. Zo hebben een aantal burgemeesters laten weten dat ze de opening van winkels, horeca en cultuurinstellingen oogluikend zullen toestaan. Beljaarts wijst ook op de aangenomen motie Dijkhoff waarin is besloten om in samenspraak met sectoren de ruimte voor versoepeling van maatregelen eerlijk te verdelen.

Teken hier de petitie voor versoepeling in de horeca

Ontoerijkende steun

Al eerder startte ondernemer Christian Weij van het Smaakpark in Ede een petitie waarin hij een oproep doet voor een steunpakket voor álle ondernemers. Het huidige economische corona steunpakket is ontoereikend. Zo vallen duizenden ondernemers, zzp'ers, kleine zelfstandigen buiten het vangnet, bijvoorbeeld omdat ze net als Weij in coronatijd hun zaak zijn gestart en dus geen omzetdaling kunnen aantonen. Het veroorzaakt groot zakelijk en persoonlijk leed:  faillissementen zijn aanstaande, pensioenen en spaarpotten zijn opgegeten.

Ton huurschuld

De situatie voor veel horecaondernemers is nijpend. Zondag publiceerden we een artikel waarin Daan Smeltzer vertelt dat hij met een enorme huurschuld zit opgescheept. En elke maand groeit die schuld door. “Het plezier in het ondernemerschap heeft plaats gemaakt voor frustratie, een energielek en een huurschuld van een ton – als gevolg van de coronamaatregelen.” Dit bericht oogstte enorm veel bijval op sociale media. 

Co-founder van Food Inspiration Hans Steenbergen was vorig jaar te gast bij Smeltzer in zijn Utrechtse zaak Stan & Co. Hier nam hij de videoclip Unlock & Roll op. Een muzikale oproep om de horeca open te gooien en niet langer het kind van de rekening te laten zijn.