Zacht en romig softijs is het ideale comfortfood, zelfs in januari. Want hoewel softijs vrijwel meteen associaties oproept met lome zomerdagen, verschijnt de lekkernij – ook hartje winter – op steeds meer menukaarten in het hogere segment.

Smeltende kleverige drap over mijn handen en verdwaalde spikkels over mijn gezicht. Dolgelukkig was ik als jong meisje wanneer ik op een zomerse dag een softijsje mocht halen bij snackbar Vork om de hoek. Mijn moeder was iets minder blij wanneer ik met plakkerige handen weer thuiskwam. Voor velen zal softijs – ofwel het kinderijsje – blije herinneringen naar boven halen en doen verlangen naar de zomer. Maar softijs is niet langer een seizoensproduct dat je alleen bestelt bij de lokale frietzaak. Het zachte ijs staat steeds vaker op de kaart in fine dining restaurants.

Van ordinair naar culinair

Zo bevond ik me op oudjaarsavond in Café Frieda in Berlijn – net als velen de landsgrenzen overgestoken om te ontsnappen aan de Nederlandse lockdown. Enfin, Frieda dus; een bistro waarbij voor het menu gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige lokale producten. Die avond was er een speciaal feestelijk menu samengesteld vol luxe gerechten, met langoustines, oesters en noem maar op. Heerlijkheid in overvloed, toch sprong het simpelste gerecht er wat mij betreft bovenuit; een softijsje als toetje. Huisgemaakt van biodynamische volle melk uit Brandenburg met kombu (zeewier) en voor deze gelegenheid geserveerd met kaviaar. Niet zó simpel dus…

Softijs met kaviaar bij Café Frieda in Berlijn

Topchefs zetten softijs op het menu

In de VS zit softijs al een tijd in de lift. Het past binnen de high-low trend waar hippe jonge chefs simpele gerechten uit hun kindertijd – zoals mac & cheese – omtoveren tot een hoogwaardig gerecht. Momofuku Milk Bar, een softijszaak van David Chang en Christina Tosi wordt al sinds 2015 geroemd om het ijs. Pastry chef Tosi creëerde de Cereal Milk Soft Serve. De smaak is zó populair dat ze de merknaam ervan zelfs heeft gedeponeerd. 

In Londen kunnen liefhebbers op sterrenniveau softijs eten bij restaurant HIDE*. “Ik denk dat iedereen dol is op softijs”, zo stelt head chef Ollie Dabbous. “Er is niets lekkerder dan ijs op zichzelf als toetje, in tegenstelling tot ijs als garnering. Het is fascinerend om iets eenvoudigs tot iets speciaals te verheffen." Ook in Nederland zijn steeds meer chefs in de ban van softijs. Zo opende Ron Blaauw naast zijn gastrobar in Laren, Ron Gastrobar Supersoft waar gasten terecht kunnen voor een culinair softijsje. Bij restaurant Wils van Joris Bijdendijk werd ook geëxperimenteerd met softijs.
 

Chef Koos de Wolf en ondernemer Sander Overweg van Restaurant De Houtloods en Eetbar De Wagon in de Spoorzone in Tilburg openden tijdens de eerste lockdown zelfs een nieuw concept gewijd aan het kinderijsje. Softy’s is een biologische softijswinkel met opvallende smaakcombinaties, zoals kersen met balsamico en ananas met garam masala of – nu in de winter – met de lokale likeur Schrobbelèr. “Een ijsje zorgt voor een momentje gelukzaligheid. In bittere tijden zijn die momenten essentieel." Niets lekkerder dus, dan een softijsje in januari.